IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ив Мерш: ЕЦБ не може да си позволи да намали лихвите тази година

Членът на управителния съвет на институцията вижда рекордната инфлация като спирачка за промяна в монетарната политика в еврозоната

11:15 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ив Мерш: ЕЦБ не може да си позволи да намали лихвите тази година

Поредният високопоставен член от управителните органи на Европейската централна банка даде ясен сигнал, че едва ли скоро ще станем свидетели на редукция на лихвения процент в еврозоната. Ив Мерш, управител на Централната банка на Люксембург, е заявил в свое интервю през уикенда, че при изгледите за ниво на инфлацията над заложената граница от 2 на сто, лихвеният процент няма как да бъде понижен, предава Bloomberg.

Пред медиите Мерш е заявил, че „не би взел решение за ревизия в посока нагоре на инфлационния таргет“, а на въпрос дали е съгласен със становището на Международния валутен фонд, че ЕЦБ има възможност за понижаване на лихвения процент, той е отговорил, че „вероятно има такава, но не и във времевия хоризонт до края на настоящата година“.

Управителят на Централната банка на Люксембург е поредният високопоставен член на ЕЦБ, който се изказва срещу редукцията на лихвата в еврозоната, което означава, че вероятността институцията да последва централните банки в САЩ, Великобритания и Канада по техния път на понижение на лихвения процент с цел стимулиране на растежа, става все по-малка.

Причина за това е, че ЕЦБ ще запази фокуса на действията си върху борбата с инфлацията, която през март достигна най-високата си стойност за последните 16 години, увеличавайки се до цели 3,5 на сто. Прогнозите на институцията са, че в края на годината потребителските цени ще са нараснали с 2,9 на сто спрямо 2007 година, а през 2009 година се очаква инфлация от 2,1 на сто.

След силния си спад в началото на валутната търговия тази седмица, еврото почти успява да се върне на нивата си от петък. По-рано доларът успя да напредне значително в резултат на срещата на Г-7, но ралито му почти е заличено. В 11:05 кросът евро-долар е при 1,5785 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още