IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише се притесни за еврозоната

След рекорда си еврото отстъпи леко спрямо долара, но изненадващият ръст на търговския дефицит в САЩ ограничи напредването на зелените пари

16:28 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Трише се притесни за еврозоната

Две събития попаднаха в центъра на вниманието на пазарите през изминалите часове. Това са решението на Европейската централна банка за лихвения процент в еврозоната и данните за търговския баланс на САЩ през втория месец на годината.

Лихвеният процент в еврозоната за пореден път остана без промяна при ниво от 4,0 на сто, което е най-високата стойност за последните шест години. Този ход изобщо не изненада пазарите, тъй като с по-голям интерес се очакваше пресконференцията на ръководителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, от която се очакваше да даде по-ясна представа за бъдещата монетарна политика на институцията.

Като основен аргумент за твърдата политика на ЕЦБ беше посочен силният инфлационен натиск, който доведе до ръст на потребителските цени в еврозоната с 3,5 на сто през март. Отчетената стойност е далеч над заложения за таргет, според който инфлацията трябва да се държи на нива до 2 на сто.  Президентът на ЕЦБ изрази опасения, че кредитната криза може да се отрази по-силно от очакванията върху икономическия растеж, а обстоятелството, че инфлационната опасност се увеличава вероятно ще допринесе за запзаването на лихвения процент без промяна още дълго време.

В изказването, с което Трише обясни решението на ЕЦБ, той заяви, че „просто няма място за удовлетворение“ от сегашното ниво на инфлационния натиск в еврозоната. Банкерът отбеляза още, че се наблюдава голяма неяснота около изгледите за икономиката на 15-те държави, въвели еврото като единна валута, но въпреки това са „налице достатъчно показатели, които да свидетелстват за продължаващ, макар и забавен икономически растеж“, предава Thomson Financial. 

Освен изказването на Трише, върху курса на долара влияние оказаха и данните за търговския баланс на САЩ. Те показаха неочакван ръст на дефицита, което се дължи основно на силен скок на вноса на автомобили и оборудване в страната. През февруари дефицитът се е увеличил с 5,7 на сто до 62,3 млрд. долара, макар износът от страната да се увеличава до рекордни стойности. Очакванията на анализаторите бяха за значително по-ниската стойност от 57,5 млрд. долара.

Вносът в най-голямата икономика се е повишил до рекордната стойност от 213,7 млрд. долара през февруари, което според официалните данни се дължи на вносът на автомобили, машини и фармацевтични продукти. Същевременно с това износът е нараснал с 2 на сто до 151,4 млрд. долара, отбелязвайки 12-ти пореден месечен ръст. Основна роля за увеличението вероятно е изиграл курсът на американската валута, която отчете силно понижение през първите месеци на годината.

Днес еврото постигна нов рекорд спрямо американския долар. Това се случи в 12:10 българско време, когато доларът отстъпи до 1,5910 EUR/USD. Последва относителна стабилизация до 1,5878 долара за евро в 14:45, когато беше съобщено решението за лихвения процент. В 16:15 двете валути се разменят по курс 1,5846 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още