IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижиха лихвата на Острова до 5 на сто, в еврозоната запазват курса*

Днес британската валута стана обект на нови разпродажби и достигна нов исторически минимум срещу еврото

14:29 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Понижиха лихвата на Острова до 5 на сто, в еврозоната запазват курса*

Английската централна банка взе решение да понижи лихвения процент в страната с 0,25 процентни пункта до 5,00 на сто. Този ход беше очакван от пазарите с оглед изострянето на кредитната криза и проблемите на пазара на имоти във Великобритания. 

В еврозоната отново не станахме свидетели на промяна в курса на монетарната политика и лихвеният процент беше оставен при ниво от 4,0 на сто. По-голям интерес от решението обаче предизвиква пресконференцията на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, която ще даде повече яснота върху движението на единната валута.

Днес британската валута стана обект на нови разпродажби и достигна нов исторически минимум срещу еврото. Това се случи след данните за търговския баланс на страната, които показаха, че по-голям от очакванията дефицит. Общата стойност на дефицита за февруари е 7,85 млрд. лири, което е с 350 млн. лири повече от първоначално съобщената сума от 7,5 млрд. за първия месец на годината. Очакванията на анализаторите бяха за запазване на дефицита без промяна спрямо първия месец на годината.

По-голям интерес сред данните предизвика стойността на търговския дефицит със страните от ЕС, който също е доста по-голям от прогнозите въпреки рекордните стойности на еврото от последните месеци. Превишението на вноса от ЕС спрямо износа за втория месец на годината възлиза на 3,46 млрд. лири при очаквания за стойност от 3,2 млрд. лири.

Основна роля за решението на централната банка вероятно са изиграли слабите данни за потребителското доверие, предизвикани от проблемите с кредитирането на Острова. Както е известно, финансовата система в страната е обхваната от сериозна ликвидна криза и липса на доверие между отделните банки, които принуждават АЦБ да провежда редовни аукциони за предоставяне на свежи пари на финансовите институции.

В първите 20 минути след решението за лихвите курсът на британската лира остава относително стабилен. В 14:20 часа кросът евро/паунд се намира при 0,8028 EUR/GBP.

*Статията е актуализирана с решението на ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още