IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие на Острова на четиригодишен минимум

Паундът тръгна към нови исторически дъна спрямо еврото, но получи подкрепа от добри данни за промшленото производство

13:55 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие на Острова на четиригодишен минимум

Потребителското доверие във Великобритания през март бележи нов спад и стойността му пада до най-ниските си нива от 2004 година насам. Изготвяният ежемесечно от Nationwide Building Society индекс се смъква с 1 пункт до 77 пункта. Като основна причина за понижението се посочват проблемите на пазара на жилища, които се задълбочават все повече.

През последния месец цените на жилищата са отбелязали най-големия си спад от 1992 година насам в резултат на затегнатите условия за кредитиране, показва анализ на HBOS. Това доведе до силно понижение на британската валута, която падна до рекордно ниски стойности спрямо еврото от 80 пенса за едно евро днес сутринта.

Паундът обаче получи подкрепа от силни данни за промишленото производство в страната, след като стана ясно, че през февруари то бележи ръст до най-високите нива от 2001 година насам. През втория месец на годината то се увеличава с 0,4 на сто на месечна и 1,9 на сто на годишна база, съобщават от Конфедерацията на Британската Индустрия. Предварителните очаквания на анализаторите бяха нивото от миналия месец да се запази, а годишният ръст да възлезе на 1,5 на сто.

По време на днешната търговия паундът остава под напрежение, като в 13:45 курсът му спрямо еврото е 0,7983 EUR/GBP, което е в близост до рекорда от сутринта. По отношение на американския долар, лирата поскъпва незначително от 1,9666 GBP/USD в 9:00 българско време до 1,9688 GBP/USD в 13:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още