IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Възстановяване ще има едва, след като пазарите се стабилизират

И Грийнспан е на мнение, че настоящата криза е най-голямата през последните 50 години

09:20 | 08.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Възстановяване ще има едва, след като пазарите се стабилизират

Алън Грийнспан е на мнение, че проблемите, които в момента се наблюдават в САЩ, са най-голямата криза, в която е попадала икономиката за последните 50, а може би и повече години. Все пак светлина в тунела се вижда, като, според бившия председател на Федералния резерв, спадът в цените на жилищата в САЩ може да спре преди началото на следващата година. Основна причина за такова развитие би било обстоятелството, че предлагането ще спадне, което ще доведе до стабилизиране на цените, а оттам ще бъде подпомогнат и икономическият растеж.

По време на конференция в японската столица Токио Грийнспан е заявил, че надали ще има възможност за излизане от настоящата ситуация преди първите месеци на 2009 година, но е твърде вероятно цените да се стабилизират дори още по-рано, съобщава Bloomberg.

Състоянието на жилищния пазар в САЩ е силно обвързано с финансовите пазари, тъй като голяма част от него се базира на продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Именно това е причината мнозина специалисти да сочат точно строителния сектор като главната причина за кризата, в която е попаднала американската икономика.

Според 82-годишния Грийнспан „в момента, когато пазарите започнат да се стабилизират, особено при положение че реалната икономика не изпадне в остра рецесия, може да се очаква, че възстановяването от кризата ще започне .Това ще „бъде бавно, ще бъде трудно”, смята специалистът.

Ефектът и пораженията от колапса на пазара на ипотеки ще бъде труден за определяне и ще е необходимо време, за да бъде точно изяснен. „Дали сме достигнали точката, в която имаме стабилност? Това не може да се каже толкова бързо”, е казал още Грийнспан.

По отношение на инфлацията бившият председател на Фед смята, че тя ще бъде потисната от забавянето на икономиката, след което обаче ще тръгне нагоре заради възстановяването в глобален мащаб. В тази насока особено силно влияние оказват ниските стойности на американския долар, които допринасят за засилване на инфлационния натиск.

Днес доларът се стабилизира след силното си поевтиняване през нощта, когато беше достигнато ниво от 1,5796 EUR/USD. В 9:00 българско време едно евро струва 1,5737 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още