IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови проблеми и пред кредитирането на Острова

Трудностите от първото тримесечие на годината ще се пренесат и в следващите месеци, предлагането на кредити ще се свива и ще става на по-високи лихви

16:19 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови проблеми и пред кредитирането на Острова

Проблемите на кредитния пазар във Великобритания ще продължат и вероятно ще се задълбочат, показва регулярното изследване на Английската централна банка за кредитните условия в страната. 

Очакванията са банките и кредитните институции да затегнат условията по кредитиране още повече, като се прогнозира и ръст на маржа между основната лихва и лихвите по ипотечните кредити. Това на практика означава, че, дори и ако предприеме нови редукции на лихвения процент, АЦБ едва ли ще успее да подобри условията за достъп до кредити на фирмите и домакинствата.

Изводите на централната банка идват в момент, когато са налице ясни сигнали за проблеми във финансовия сектор, което може да се види от ограниченото желание на банките да отпускат кредити, при условие че изпитват големи трудности с привличането на свежи пари за обслужване на собствените си задължения, съобщава The Times. Като пример за мрачната картина от вестника посочват банката First Direct, която е съобщила, че прекратява отпускането на ипотечни кредити за нови клиенти.

Заради проблемната ситуация от АЦБ периодично организират аукциони за краткосрочно финансиране на търговските банки. При последния такъв, който е бил проведен вчера, на финансовата система са предоставени 13,4 млрд. лири при лихвен процент от 5,25 на сто, което съвпада с основната лихва на Острова. Липсата на ликвидност ясно е проличала от получените поръчки за 27,7 млрд. лири, което е два пъти повече от предлагането. Подобна е била и ситуацията миналата седмица, когато при предложени 13,6 млрд. са получени заявки за 37,8 млрд. лири.

Кредиторите предвиждат също така да ограничат предлагането на необезпечени кредити под формата на потребителски кредити и кредитни карти, казват още от АЦБ. Това от своя страна би могло да повлияе доста негативно на домакинствата, които биха се оказали в състояние на ограничен достъп до кредити, при условие че трябва да се грижат за погасяване на стари задължения. Основната причина за този ход вероятно е силното нарастване на необезпечените кредити, които за февруари са се увеличили от 900 млн. до цели 2,4 млрд. лири.

Днес британската лира отстъпи спрямо долара. След като в 9:00 часа българско време една лира се разменяше за 1,9865 долара, зелените пари напреднаха до 1,9772 GBP/USD в 11:30. Последва стабилизация на лирата и в 16:00 кросът е при 1,9850 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още