IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке за пръв път призна опасността от рецесия

Ръководителят на Фед изрази опасения за икономическия ръст на САЩ, но въпреки това доларът набра сила

09:02 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке за пръв път призна опасността от рецесия

За пръв път от изострянето на ипотечната криза в САЩ ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке призна, че има опасност икономиката на страната да изпадне в рецесия. Това той направи по време на вчерашното си изказване пред Конгреса, което се очакваше с интерес от финансовите пазари.

Според Бернанке през първите шест месеца на годината е напълно възможно икономическият ръст на САЩ да спре и дори да тръгне в отрицателна посока, предава АР. Това на практика означава, че най-мрачните прогнози на анализаторите за рецесия в най-голямата икономика могат да се окажат напълно осъществими. Навлизането на Америка в рецесия би означавало, че активните мерки на Фед от септември досега на практика все още не са дали резултат.

След изказването на специалиста американската валута изгуби част от спечеленото по-рано заради добрите новини от пазара на труда, но впоследствие зелените пари се стабилизираха и регистрираха значителен ръст спрямо еврото. Подобно развитие може да се обясни с обстоятелството, че пазарът вече е калкулирал негативните очаквания, а признаването на опасността от рецесия от страна на централната банка може да върне поне частично доверието в американската валута.

Мнозина анализатори изказват мнение, че стабилизирането на долара може да доведе до трайно обръщане на негативния тренд, в който той е попаднал през последната година. За подобни твърдения допринасят и икономическите данни от еврозоната, които вече започнаха да показват, че тя може и да не се справи така добре с кризата, както се очакваше доскоро.

Доларът успя да поскъпне от 1,5670 EUR/USD, което беше регистрирано в 23:00 вчера до 1,5630 долара за евро в 8:50 днес. Възходът на зелените пари все пак остава ограничен, като пазарите очакват днешните данни за сектора на услугите в Европа и вероятно след тях ще станем свидетели на по-ясна посока на движение на валутните курсове до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още