IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни данни за пазара на труда подкрепиха долара

Зелените пари напреднаха спрямо еврото след неочакван ръст на заетостта в частния сектор

16:28 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силни данни за пазара на труда подкрепиха долара

Американският долар получи силна подкрепа от публикуваните днес данни за пазара на труда в страната. Ежемесечното проучване на компанията ADP показа изненадващ ръст на работните места в частния сектор с 8 000 броя през март, при очаквания за доста мрачната картина за спад от 70 хил. работни места, съобщава Thomson Financial.

Според изследването секторът на услугите е създал 85 хил. нови работни места, докато при производството се наблюдава съкращаване на щата със 77 хил. позиции. Обстоятелството, че понижението в производствения сектор продължава вече 16-ти пореден месец е доста обезпокоително и не дава поводи за оптимизъм за състоянието на най-голямата икономика през близките месеци.

По-пълна картина за състоянието на пазара на труда в САЩ ще може да бъде създадена в петък, когато от министерството на труда ще обявят нивото на безработица и заетост за цялата икономика. Тогава могат да се очакват и по-различни от днешните данни, тъй като изследването на ADP обхваща единствено частния сектор. Това ще даде възможност за цялостна оценка на американската икономика и действията, които до момента властите в страната предприемат за излизане от кризата.

Днес отново бяха потвърдени намеренията за държавна намеса в станалите проблемни кредитни пазари, като финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън даде индикации, че администрацията има готовност да приложи плановете на Конгреса за ограничаване на просрочените ипотеки чрез разширяване на правителствените гаранции върху жилищните кредити на домакинствата. В интервю за Bloomberg Television Поулсън заяви днес, че ще продължим да „наблюдаваме гъвкав подход на администрацията“, както и че „тя се учи от грешките и продължава напред“.

Сходно е мнението по въпроса и на председателя на Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите, от чийто думи става ясно, че администрацията става все по-благосклонна към плановете за увеличаване на гаранциите. Основната причина за това може би се крие в обстоятелството, че просрочените ипотеки в САЩ достигнаха рекорден брой през последното тримесечие на 2007 година, което беше последвано силен ръст от 60 на сто миналия месец.

Новините се отразиха благоприятно на долара, който успя да поскъпне спрямо еврото. След като от началото на днешната търговия единната валута успя да напредне до 1,5666 EUR/USD в 14:30 българско време, доларът се стабилизира и повиши стойността си до 1,5589 EUR/USD в 16:00.

Към момента погледите на трейдърите са насочени към започващото в 16:30 часа изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Конгреса на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още