IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото тръгна надолу след обявена загуба от 12 млрд. долара на UBS

Единната валута отбеляза най-силния си спад за последните осем дни

10:36 | 01.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото тръгна надолу след обявена загуба от 12 млрд. долара на UBS

Еврото прекъсна вчерашния си възход и непосредствено след доближаването до рекордния исторически връх от 1,5903 EUR/USD вчера пое надолу. Основната причина за поевтиняването на единната валута са опасенията, че европейският финансов сектор ще задълбочи загубите си от ипотечната криза в САЩ.

Повод за такива очаквания даде обявената вчера от една от най-големите европейски банки загуба за първото тримесечие на новата година. Под ударите на кредитната криза швейцарската UBS е регистрирала отрицателен финансов резултат от цели 12 млрд. долара за периода януари-март. В резултат на това финансовата институция ще направи опит за увеличаване на капитала си, а ръководителят на UBS Марсел Оспел ще се оттегли от поста си.

Това е втора поредна тримесечна загуба за UBS, който идва като следствие от отписвания на активи за 19 млрд. долара. Банката ще бъде принудена да направи опит за увеличение на капитала чрез издаване на права на стойност 15 млрд. долара, но в сегашните условия това вероятно ще бъде доста трудно. Както е известно, в края на миналата година институцията вече привлече около 13 млрд. долара от инвеститори от Сингапур и Близкия Изток.

„Проблемите на UBS ще доведат след себе си голямо напрежение за еврото в краткосрочен период. Новините оставят усещането, че загубите от ипотечната криза вече се разпространяват из Европа“, смята Хидеки Амикура от на най-голямата брокерска компания в Япония Nomura Trust and Banking, цитиран от Bloomberg.

Новините доведоха до спад на еврото до 1,5657 EUR/USD в 9:50 днес. Това е с около 2,5 цента по-силно за американската валута спрямо вчерашните 1,5894 долара за евро, което е най-голямото отстъпление на еврото за последните осем дни. По този начин единната валута прекъсна поскъпването си, с което за първите три месеца на 2008 година повиши цената си с около 8 на сто спрямо зелените пари.

Към 10:30 часа кросът на двете валути е при 1,5687 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още