IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плановете на Поулсън поведоха долара към нови рекордни дъна

Обявените мерки за преодоляване на кризата се отразиха негативно на зелените пари и те паднаха опасно близо до рекорда от 1,5903 EUR/USD

17:52 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Плановете на Поулсън поведоха долара към нови рекордни дъна

Представените днес от министъра на финансите на САЩ Хенри Поулсън мерки за преодоляване на кризата във финансовия сектор доведоха до нови разпродажби на долари. Предложените от Поулсън мерки могат да бъдат определени като най-мащабният опит за регулация на финансовите пазари от Голямата депресия насам, смятат от Bloomberg.

Основната цел на замислените от Поулсън стъпки се дължат на факта, че основните държавни финансови организации в САЩ „стават прекалено големи, сложни и трудни за управление“, заяви финансовият министър в изявлението си, по време на което беше представен план за реформа в регулаторните организации. Планът е в размер на 218 страници и според официалната информация работата по него е започнала още преди изострянето на ипотечната криза през август.

Повечето от официално обявените днес промени бяха съобщени на обществеността по-рано с цел активизиране на дискусията по отношение на тяхната ефективност. Така стана ясно, че двете основни финансови комисии в САЩ – Комисията по ценни книжа и борси и Комисията за търговия с фючърси ще бъдат обединени.

Част от предложените мерки, повечето от които трябва да бъдат ободрени от Конгреса, засягат дейността на Федералния резерв, като се очаква неговите правомощия по контрол върху банките и финансовите организации да бъдат засилени. Мотивът на Поулсън за това е фактът, „че за да върши своята работа като регулатор на финансовата стабилност, Фед би трябвало да е способен да оценява капитала, ликвидността и ливъриджа в цялата финансова система, както и тяхното потенциално въздействие върху системата“, цитира Bloomberg.

Планът предвижда още разграничаване на функцията на Фед като кредитор от последна инстанция от тази на стабилизатор на пазара, като при изпълнението на втората ще бъде възможно кредитирането на само на търговските банки, а и на други финансови институции, отговарящи на определени правила, каквито са например застрахователите и инвестиционните банки.

Независимо от мащабните промени, предвидени в обявения днес план, вероятността за значителни въздействия върху финансовата система е ограничена, смятат анализатори. Основната причина за това е краткият срок от едва десетина месеца до изтичането на мандата на настоящия президент на страната Джордж Буш.

Днес стана ясно още, че бизнес активността в средните щати на САЩ отчита изненадващ ръст през март, макар да остава на отрицателна територия, под стойностите, даващи сигнал за добро състояние на икономиката. Изготвяният ежемесечно индекс на бизнес активността в района на Чикаго бележи ръст от 3,7 пункта, достигайки стойност от 48,2 пункта. През февруари показателят беше на ниво 44,5 пункта, а анализаторите очакваха по-ограничен ръст до 46,5 пункта. Стойности на индекса под 50 дават сигнал за свиване на икономическата активност, докато тези над 50 свидетелстват за добро развитие на ситуацията.

За посоката на движение на американската икономика по-голямо значение има друг индекс – ISM индексът за сферата на производството. Данните за показателя ще бъдат публикувани утре следобед, като към момента прогнозите са за спад до 47,5 пункта, което е най-ниското ниво за последните пет години. През февруари индексът беше на стойност 48,3 пункта.

По време на днешната търговия американската валута отново отстъпва спрямо еврото, като се доближава до най-ниската си стойност в историята. След като сутринта едно евро се разменяше за 1,5784 долара, единната валута напредна до 1,5805 долара за евро в 16:45. Последва рязко отстъпление на зелените пари заради изявление на финансовия министър на САЩ Хенри Поулсън, който разкри подробности около плана на администрацията за борба с икономическата криза.

Към 17:40 кросът на двете валути е при 1,5889 EUR/USD, което е с едва 14 пипса под абсолютния рекорд от 1,5903 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още