IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната с нов рекорд, доверието се понижава

Потребителските цени през март са с най-висок годишен ръст от юни 1992 г., потребителското и бизнес доверието бележат спад

13:38 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната с нов рекорд, доверието се понижава

Потребителските цени в еврозоната бележат най-голям ръст за последните близо 16 години, показват предварителните данни за инфлацията през март, които бяха публикувани от Евростат. Това вероятно ще затвърди рестриктивната монетарна политика на Европейската централна банка и по този начин понижението на лихвения процент става все по-малко вероятно.

Инфлацията в еврозоната достига 3,5 на сто на годишна база през март, което е най-високото ниво на показателя от юни 1992 година. Това е доста над очаквания от анализаторите ръст от 3,3 на сто и надхвърля силно заложения от ЕЦБ инфлационен таргет от 2 на сто. Основната причина за значителното увеличение са рекордните цени на горивата и хранителните продукти.

От отделен доклад на Европейската комисия, който беше публикуван по-рано днес, стана ясно, че потребителското и бизнес доверието в еврозоната е регистрирало спад през март. Индексът, който се изготвя ежемесечно, се е понижил до 99,6 пункта, след като за предходния месец беше отчетена стойност от 100,2 пункта.

Новините, съобщени днес, доведоха до ново поскъпване на единната валута спрямо долара, като еврото се доближи доста близо до рекордната си стойност от 1,5903 EUR/USD. След като в 10:00 часа българско време едно евро струваше 1,5776 долара, зелените пари отстъпиха до 1,5830 EUR/USD в 12:00. Към 13:30 кросът на двете валути е при 1,5813 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още