IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ разкриват план за борба с кризата днес

Очаква се министърът на финансите Хенри Полсън да обяви цялостен пакет от мерки за преодоляване на проблемите с кредитирането

10:50 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ разкриват план за борба с кризата днес

Властите в САЩ се очаква да разкрият днес плановете си за борба с ипотечната криза, заплашваща икономиката с рецесия. Това трябва да стане по време на насрочената за 17:00 българско време пресконференция на финансовия министър на страната Хенри Полсън, на която се предвижда да бъде оповестен пакетът от мерки, които да изведат САЩ от кризисната ситуация, съобщава Ройтерс.

Завесата за част от мерките на финансовото министерство беше повдигната, тъй като политическият дебат в САЩ по отношение на кризата и мерките за нейното преодоляване набира все по-голяма сила. Това е причината някои от предстоящите действия да бъдат оповестени пред широката публика предварително.

Плановете предвиждат предоставянето на нови правомощия на Федералния резерв в ролята му на стабилизатор за финансовата ситуация. По този начин на практика ще бъде формализирана функцията на Фед по отношение на пазара, която институцията така или иначе притежава. До момента централната банка е основната институция, чиито действия са насочени пряко към кризата – тя прави опити да подобри ликвидността не само на търговските, но и на инвестиционните банки с краткосрочни кредити и понижава лихвения процент, преследвайки намаляване на междубанковите лихви.

Очаква се институцията да получи правомощия да изисква от всички участници във финансовата система пълна информация за техните действия, както и да й бъде дадено правото да действа съвместно с останалите пазарни регулатори в налагането на правила за поведение на пазарните участници. Това се дължи на обстоятелството, че финансовото министерство признава несъвършенствата на настоящата регулаторна система. С цел тяхното преодоляване, институцията е приела амбициозен план за модифициране и опростяване на правилата, но неговото пълно прилагане е трудно изпълнимо до края на оставащите 10 месеца от мандата на президента Буш.

Сред мерките, които финансовото министерство предвижда, е сливането на два от основните регулатори на търговията в САЩ – Комисията по ценни книжа и борси и Комисията за търговия с фючърси, която е натоварена с контрола по сделките на американския деривативен пазар с различни видове фючърси върху финансови инструменти и стоки.

Очаква се финансовото министерство да даде препоръки за премахване на някои мерки за спестяване, въведени още по времето на Голямата депресия от 1929 година. Част от тези мерки са били въведени с цел улесняване на достъпа до ипотечно кредитиране, но според институцията такива вече не са необходими. Това би означавало, че институцията, занимаваща се с тези въпроси – Бюрото за контрол върху спестяванията (Office of Thrift Supervision), ще бъде закрита, а задълженията й ще бъдат прехвърлени към институцията, която е отговорна за контрола върху отделните федерални банки (Office of the Comptroller of the Currency).

Важна промяна, предвиждаща засилване на контрола върху ипотечните брокери, предвижда създаването на Комисия по отпускането на ипотечни кредити (Mortgage Origination Commission), която да се занимава с регулирането на дейността на брокерите, тяхното лицензиране и отговорности. Това според министерството би трябвало да увеличи степента на защита на потребителите, тъй като наложените правила ще дават възможност за по-пълна и качествена информация за дейността на ипотечните брокери в страната.

Новата седмица започна с търговия в сравнително тесни граници за американската валута. Тя започна при нива от 1,5794 долара за евро, като след известни колебания в 6:20 часа българско време беше достигнато най-високото ниво на единната валута днес при 1,5815 EUR/USD. Към 10:30 часа кросът на двете валути е при 1,5781 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още