IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ с ръст от 0,6% за чевъртото тримесечие на 2007

Все повече икономисти са на мнение, че рецесията в САЩ вече няма как да бъде избегната

16:30 | 27.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на САЩ с ръст от 0,6% за чевъртото тримесечие на 2007

Брутният вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие на 2007 г. е нараснал с 0,6% на годишна база, показват предварителните данни на Търговското министерство на страната.

За забавянето на растежа спрямо третото тримесечие (когато той бе допринасят по-ниското потребителско търсене, както и спадът в инвестициите и строителството, повлиян от кризата в жилищния сектор. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, пониженията на лихвения процент, предприети от Федералния резерв, няма да могат да доведат до положителни ефекти, така че да бъде избегната рецесията в страната.

Днешните данни за БВП са третата и последна предварителна от страна на правителството, като консенсусните очаквания са финалните резултати за ръста на икономиката да се задържат на ниво от 0,6%. Прогнозите варират от нулев ръст до около 1% за 2007 г.

Като се изключи позитивното влияние от ръста на износа, БВП на САЩ отчита спад от 0,4 на сто за последното четиримесечие на миналата година. Това е първото свиване на икономическата активност в страната от последната рецесия през 2001 г. насам.

Потребителските разходи, които формират около две трети от брутния вътрешен продукт на страната, забавят ръста си до 2,3% на годишна база към края на декември спрямо 2,8% за предходното тримесечие.

Все повече икономисти са на мнение, че рецесията в САЩ вече няма как да бъде избегната.

Днес бяха публикувани и данните за първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ за седмицата до 22 март. Данните на министерството на труда показаха спад на молбите за помощи с 9 хил. на седмична база до 366 хил., което бе в унисон с консенсусните очаквания на пазара. Въпреки спада обаче, четириседмичната средна стойност на показателя отчете ръст от 1 750 до общо 358 хил. молби, отразявайки общата негативна тенденция на пазара на труда в страната.

Щатският долар първоначално реагира позитивно на днешните новини. Непосредствено сред публикуването на данните доларът поскъпна с близо 40 пипса спрямо еврото до ниво от 1,5728, след което единната валута възстанови позициите и към момента се търгува за около 1,5790 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още