IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново разочарование от САЩ - бизнесът свива поръчките

Продажбите на нови жилища също бележат нов спад, доларът продължава да отстъпва

16:21 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ново разочарование от САЩ - бизнесът свива поръчките

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ за февруари бележат изненадващ спад, водени от най-голямото понижение на търсенето на машинно оборудване в историята. Това показва, че компаниите стават все по-пасивни в инвестициите си, тъй като икономиката е изправена пред опасността от рецесия.

През втория месец на годината е отбелязан спад на индекса, измерващ количеството на поръчките на дълготрайни стоки, който възлиза на 1,7 на сто, съобщават от американското министерство на търговията. Анализаторите очакваха ръст на поръчките с 0,7 на сто спрямо януари, когато е бил регистриран спад от 4,7 на сто според коригираните данни.

Ако от индекса се изключат поръчките на транспортни средства, които са доста волатилни и могат значително да изкривят данните, индексът се понижава с 2,7 на сто, което е най-големият спад от януари 2007 година досега. Според анализатори единствената причина индексът да не бележи още по-внушителен спад е нарасналото търсене от чужбина, което допринася за развитието на производството.

Днешните данни показват, че бизнесът намалява поръчките на ново оборудване, след като започналите от ипотечния сектор проблеми се превърнаха в най-голямата икономическа криза за последните 25 години, съобщава Bloomberg. Тя доведе след себе си ръст в цените на суровините, който заплашва печалбите на компаниите и покупателната способност на потребителите.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ също регистрират пореден спад, макар данните да излязоха по-добри от предварителните прогнози. След като ревизираната стойност на продажбите на годишна база показа, че реалната им стойност през януари е била 601 хил., а не както беше предварително обявено 588 хил., актуалната стойност за февруари е с 1,8 на сто по-ниска, или 590 хил. продажби. Предварителните очаквания на специалистите бяха за 579 хил. продажби на нови жилища на годишна база. 

Днес доларът продължи спада си спрямо еврото от началото на седмицата, като се върна на нива над 1,57 EUR/USD. Така американската валута заличи наполовина своето поскъпване след рекордното дъно от 1,59 EUR/USD, регистрирано миналия понеделник, до 1,54 EUR/USD в петък.

Сутринта, в 9:00 часа българско време едно евро се разменяше за 1,5598 долара, а в 13:00 беше достигнато ниво от 1,5741 EUR/USD. Към 16:10 кросът на двете валути е при 1,5721 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още