IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото скочи след неочаквано добри данни за бизнес доверието в Германия

Единната валута напредна мощно, след като се оказа, че, въпреки силното евро, доверието се повишава за трети пореден месец

12:07 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото скочи след неочаквано добри данни за бизнес доверието в Германия

Бизнес доверието в най-голямата икономика от еврозоната – Германия, бележи неочакван ръст и се повишава вече трети пореден месец, показват ежемесечните данни на изследователския институт IFO. Това според анализатори означава, че европейската икономика ще успее да се справи с рекордните стойности на единната валута и високите цени на суровините.

Ежемесечно изготвяният индекс на бизнес доверието, който се базира на анкета сред 7 000 представители на ръководни органи на различни компании, през март се увеличава до 104,8 пункта, регистрирайки трети пореден ръст. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за спад до 103,5 пункта, след като предходния месец стойността на показателя беше 104,1 пункта.

Ръст се наблюдава още и при икономическите очаквания, които се увеличават с 0,2 пункта от 98,2 до 94,4 при очаквания за спад до 97,8 пункта. Неочаквано, на фона на рекордните цени на суровините, в Германия е отбелязано и подобрение в текущите условия. Разработеният от IFO индекс за текущите условия напредва от 110,3 до 115,5 пункта при предварителни прогнози на анализаторите за спад до 109,5 пункта.

Новините за доверието, които са коренно противоположни на изнесените вчера в САЩ данни за потребителското доверие в най-голямата икономика в света, доведоха до мощен ръст на единната валута спрямо долара. След като непосредствено преди публикуването на индексите на IFO в 11:00 часа българско време едно евро се разменяше за 1,5597 долара, зелените пари отстъпиха близо 120 пипса в рамките на един час и в 12:00 кросът е при 1,5720 ЕUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още