IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов удар по американския долар – потребителското доверие с пореден спад

Доверието на потребителите пада до най-ниските си нива за последните 5 години, пазарите очакват нова редукция на лихвите в САЩ

16:37 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов удар по американския долар – потребителското доверие с пореден спад

Днешните данни за състоянието на американската икономика отново подействаха негативно на курса на долара. След като по-рано днес стана ясно, че цените на имотите са отбелязали рекорден спад според индекса Case-Shiller, новините за потребителското доверие в страната също излязоха доста слаби.

Доверието, измерено от Conference Board, през март пада до 64,5 пункта, което е далеч под измерените месец по-рано 75,0 пункта и се разминава доста силно с прогнозите на анализаторите за спад с едва пункт и половина до 73,5 пункта.

Стойността на индекса е най-ниска за последните 5 години, но това не е най-разочароващата новина. Далеч по-силно е понижението в индекса за очакванията на потребителите за следващите шест месеца, който отстъпва до най-ниското си ниво от декември 1973 година досега при 47,9 пункта.

Като основна причина за силното понижение на потребителското доверие специалистите изтъкват спада на фондовите борси и поевтиняването на недвижимите имоти, които вероятно ще доведат до свиване на разходите на домакинствата. Съчетано с рекордните цени на суровините, причинени от силното поевтиняване на долара, изгледите пред американската икономика придобиват доста мрачни измерения.

Негативните новини дадоха нова сила на прогнозите за ново понижение на американските лихви. Към момента основният лихвен процент в САЩ е 2,25 на сто, след като серия от редукции го понижи с цели 3 процентни пункта от септември досега. Следващото заседание на Федералния резерв по въпросите на монетарната политика е насрочено за април.

Днес доларът поднови спада си спрямо еврото, заличавайки спечеленото през последния ден на миналата седмица. В 8:00 часа българско време курсът на американската валута беше 1,5547 EUR/USD, а непосредствено преди данните за потребителското доверие едно евро се разменяше за 1,5576 долара. Към 16:25 часа кросът на двете валути е при 1,5587 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още