IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова се усилва, в Канада се забавя

Потребителските цени в Обединеното кралство бележат най-голям ръст за последните девет месеца

13:36 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова се усилва, в Канада се забавя
Данните за инфлацията в две от най-големите икономики в света показват разнопосочни резултати от поскъпването на суровините през последните месеци. Докато във Великобритания потребителските цени ускоряват ръста си на годишна база, то в Канада той се забавя.

През февруари на Острова потребителските цени са нараснали с 2,5 на сто на годишна база, което е с 0,3 процентни пункта повече от измерения през януари ръст от 2,2 на сто, показва официалната статистика. На месечна база се наблюдава увеличение на индекса на потребителските цени с 0,7 на сто спрямо отчетения през януари спад с 0,7 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за увеличение на цените с 0,8 на сто на месечна и 2,5 на сто на годишна база.

Публикуваните днес резултати значително надхвърлят заложения от Английската централна банка таргет от 2 на сто, което прави значително по-малка вероятността от ново понижение на лихвения процент. Причината е, че сегашната ситуация значително усложнява избора на АЦБ, тъй като банката вече трябва да избира между забавяне на икономиката и допълнителен инфлационен натиск, стана ясно от изявление на гуверньора на банката Марвин Кинг в началото на месеца.

В Канада потребителските цени бележат увеличение от 0,4 на сто спрямо февруари, а за последните 12 месеца са нараснали с 1,8 на сто. Това е най-слабото увеличение на показателя за последната половин година, като се наблюдава значително забавяне спрямо измерените през януари 2,2 на сто. Според официалните данни основната причина за забавянето на инфлацията въпреки рекордните цени на горивата са понижаващите се цени на автомобилите в страната.

Новините се отразиха позитивно на британския паунд и канадския долар. Лирата поскъпна спрямо зелените пари от 2,0065 GBP/USD в 11:30 до 2,0173 долара за лира в 13:10 днес. Канадецът пък напредна спрямо американския си съименник от 0,9938 USD/CAD непосредствено преди публикуваните в 13:00 резултати до 0,9905 канадски долара за един американски в 13:25.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още