IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония обяви поскъпването на йената за „прекомерно“

12-годишният връх на японската валута спрямо долара доведе до коментари от страна на ръководни фактори, възможността за интервенция остава ниска

14:58 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Япония обяви поскъпването на йената за „прекомерно“
Правителството на Япония е обезпокоено от силното поскъпване на валутата на страната в началото на новата седмица, когато бяха достигнати невиждани за последните повече от 12 години нива от под 96 йени за долар. Това се вижда от изказването на министъра на финансите на страната Фукуширо Нукага, цитирано от информационния сайт fxstreet.com.

По думите на Нукага правителството се опасява, че повишаването на валутния курс е прекомерно, поради което търговията се следи със засилен интерес. За момента обаче властите в страната нямали конкретни идеи как да въздействат върху валутните курсове, става ясно от отговор на въпроса за възможни операции по продажбата на японски йени с цел понижаване на нейните нива.

Безпокойство за високите нива на йената е изразил и министър-председателят на страната Ясуо Фукуда, който е предупредил, че поскъпването на валутата не е „желателно“, добавят от fxstreet. Въпреки това обаче премиерът не е коментирал въпроса дали правителството планира да се намеси на валутните пазари.

Основната причина за притесненията на японското правителство е вероятността повишеният курс на азиатската валута да доведе до намаляване на конкурентността на износа и силен спад на печалбите на големите износители, които са основните двигатели на японската икономика.

Силното поскъпване на йената доведе и до разпродажби на фондовите пазари, като основният борсов индекс в страната Nikkei 225 падна с 3,7 на сто през първата сесия за новата седмица, достигайки до 31-месечно дъно от 11 787,51 пункта.

Въпреки негативните ефекти от поскъпването на йената, анализаторите все още не очакват централната банка на Япония да предприеме едностранна интервенция за обезценяването на валутата. Причината за това е, че доларът пада заради фундаментални причини в САЩ, смята икономистът в Bank of America Томоко Фуджи. По-скоро интервенция може да има след координирани действия на водещите централни банки от Европа, Азия и Северна Америка, но вероятността за това засега остава малка поради големите рискове от провал на операцията, смятат анализатори от Barclays Capital.

Към момента японската валута остава в близост до високите си нива от сутринта, като към 14:45 се разменя спрямо долара по курс 96,83 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още