IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът тотално се срина

Американската валута буквално „потъна“ в рамките само на няколко часа, след като Фед предприе извънредно понижение на сконтовия процент и след новината, че Bear Stearns ще бъде продадена за едва 2 долара на акция

08:39 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът тотално се срина

Доларът се срина срещу основните валути до нови рекордни дъна срещу еврото и швейцарския франк, след като Федералният резерв на САЩ предприе първото понижение на някои от основните лихвени проценти в страната по време на почивни дни от 1979 година насам. Това доведе до очаквания, че институцията ще предприеме драстично понижение на лихвата в страната с 1 процентен пункт до 2 на сто на предстоящата си утре среща.

На извънредна среща през уикенда ръководителите на Фед са решили сконтовият лихвен процент, по който най-големите банки - първични дилъри на съкровищни бонове могат да получават директни заеми от институцията, да бъде понижен с 0,25 процентни пункта до 3,25 на сто. Това е първият подобен ход, проведен в рамките на почивни дни от близо 30 години.

За негативния сентимент силно влияние оказа и новината, че американската банка JP Morgan е отправила оферта за изкупуването на оказалата се в центъра на ипотечната криза Bear Stearns по цена 2 долара за акция, което е над 10 пъти по-малко от цената на затваряне на борсата в САЩ от петък. По този начин оценката на Bear Stearns пада до едва 236,2 млн. долара. Целта на придобиването на банката е да се намали силното недоверие в кредитните институции и да не се допусне допълнително разрастване на кризата. 

Ръководителите на Фед са решили да предоставят допълнителни 30 млрд. долара на JPMorgan Chase, които да помогнат на компанията придобиването на Bear Stearns. Както е известно, книжата на Bear станаха обект на масирани разпродажби в петък и от JP се намесиха в опит да бъдат предотвратени по-големи загуби.

Американската валута падна до невижданите в историята 1,59 долара за едно евро в 4:30 часа българско време, след като седмичната търговия започна при нива с около 3 цента по ниски – 1,5658 EUR/USD. Към момента зелените пари постигат стабилизация и в 8:30 часа българско време кросът е при 1,5815 EUR/USD.

Подобна е ситуацията и спрямо японската йена, която постигна най-силните си нива от 15 август 1995 година досега. Това се случи също в 4:30, когато един долар струваше 95,90 йени. В 8:30 часа японската валута отстъпва до 97,30 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още