IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната с нов връх

Потребителските цени бележат по-висок от очакванията ръст, което значително ограничава възможностите ЕЦБ да намали лихвите

14:11 | 14.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната с нов връх
Окончателните данни за потребителските цени в еврозоната за февруари отчитат по-голям от предварително обявения ръст. Те се покачват с рекордните от въвеждането на единната валута досега 3,3 на сто, съобщават от Евростат. Предварителните очаквания на европейските статистици бяха, че потребителските цени са нараснали с 3,2 на сто през втория месец на годината.

Инфлацията при хранителните продукти е на ниво 5,8 на сто през февруари, след като през януари беше измерена инфлация от 5,4 на сто. Ръстът при цените на горивата пък се забавя незначително от 10,6 на сто през януари до 10,4 на сто за февруари.

Днешните данни доведоха до ограничение на очакванията за редукция на лихвения процент от страна на Европейската централна банка, тъй като през последните седмици ръководните й органи нееднократно заявяваха, че контролът върху инфлацията е цел номер едно пред институцията. Въпреки това обаче единната валута спря възхода си спрямо долара, което може да се отдаде на спекулациите на някои от големите играчи на валутния пазар, че централните банки готвят координирана интервенция в подкрепа на американския долар.

Към 14:00 еврото отстъпва до 1,5556 EUR/USD, след като рано тази сутрин беше регистриран нов рекорд при 1,5650 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още