IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

DTZ: Мерките на Фед може да доведат до нов „балон“

Пониженията на лихвите може до предизвикат нов ръст на цените на имотите и така ситуацията да се повтори

09:49 | 14.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
DTZ: Мерките на Фед може да доведат до нов „балон“

Агресивната политика на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвения процент в страната силно увеличава риска от създаването на нов балон, смятат анализаторите от консултантската компания DTZ.

Повечето икономисти биха могли след шест месеца да ни кажат, че сега се намираме в рецесия“, смята ръководителят на анализаторския отдел в DTZ Джо Валенте. Той е на мнение, че от психологическа гледна точка инвеститорите вече са настроени, че САЩ са в рецесия. Това прави получаването на кредит на разумна цена доста трудно, което кара Фед да предприема нови и нови редукции на лихвения процент с цел повишаване на ликвидността.

Валенте обаче е на мнение, че това води след себе си както положителни, така и отрицателни новини. Ползите са свързани с понижаването на лихвите по кредитите, което прави недвижимата собственост по-изгодна и атрактивна за инвестиране. В същото време обаче се създава опасност от ново издуване на цените и негативни последици в следващите години.

Консултантската агенция оценява пазарът на недвижими имоти в момента като далеч по-различен. По думите на Валенте пазарните цени в някои от страните са много близо до реалната стойност на имотите, което според него важи и за Великобритания. За първата половина на 2008 година анализаторът прогнозира продължаване на негативния тренд в стойността на имотите, което може да доведе до поевтиняване на недвижимото имущество в Германия и Франция.

Към момента Валенте е прав в прогнозите си, тъй като пазарите очакват поредна агресивна редукция на лихвения процент в САЩ, като прогнозите са за понижение с 0,75 процентни пункта до 2,25 на сто след предстоящата на 18 март среща на Фед. Това влияе негативно на американската валута, която тази сутрин падна до ново рекордно дъно спрямо еврото.

Поредният рекорд на еврото беше поставен в 7:30 българско време, когато кросът стигна до 1,5650 EUR/USD. Към момента зелените пари се стабилизират и в 9:45 едно евро се разменя за 1,5598 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още