IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ очаква забавянето на ръста в еврозоната да продължи

През последните три месеца на 2007 година растежът се забави до 0,4 на сто, като се очаква свиването да се запази и през настоящото тримесечие

14:59 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ очаква забавянето на ръста в еврозоната да продължи
Европейската централна банка смята за малко вероятно ръстът на брутния вътрешен продукт в еврозоната да надвиши 0,4 на сто през първото тримесечие на годината, но все пак икономиката ще продължи да нараства, става ясно от месечния бюлетин на институцията.

През последните три месеца на 2007 година растежът се забави до 0,4 на сто, като се очаква свиването да се запази и през настоящото тримесечие.

В официалното съобщение на ЕЦБ се казва, че резултатите от проучванията на сектора на производството и услугите предполагат, че ръстът на БВП през първите три месеца на 2008 г. няма да бъде по-висок от този през четвъртото тримесечие на последната година, предава АР.

Бюлетинът на ЕЦБ показва още, че се очаква през следващите месеци да продължи покачването на основния индекс на потребителските цени, което ще изисква по-стриктен контрол от страна на институцията. Особено силно това важи за някои от съставните единици на индекса, които повишават цените си далеч повече от останалите, цитират от fxstreet.com.

Към момента потребителските цени в еврозоната бележат ръст от 3,2 на сто на годишна база, но основният индекс се запазва на по-ниски нива. Ако не се включват всички хранителни продукти и горива в индекса, то повишението на потребителските цени остава в границите 1,7 – 1,8 на сто.

След доклада на банката еврото отново поскъпна спрямо долара и в 11:10 днес беше постигнат поредният исторически връх от 1,5627 долара за евро. Към момента единната валута отстъпва леко и в 14:45 кросът е при 1,5562 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още