IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново рали на еврото, пак се доближава до рекорда

Новините за индустриалното производство в еврозоната оказаха подкрепа на единната валута, междубанковите лихви отново се повишават

14:00 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ново рали на еврото, пак се доближава до рекорда

Еврото отново възобнови похода си срещу американската валута, след като от вчера следобед на валутните пазари зелените пари се движеха в положителна посока. Причина за това станаха обявени днес данни от Евростат за индустриалното производство в еврозоната през януари, което е отбелязало първия си ръст за последните три месеца. Главен фактор за повишението са били благоприятните метеорологични условия в Германия, които са позволили на строителния сектор да не прекъсва работа.

На месечна база индустриалното производство се увеличава с 0,8 на сто спрямо декември, когато не беше отчетена промяна. На годишна база ръстът на индустриалното производство е 3,8 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за нарастване с 0,4 на сто за месеца и 2,6 на годишна база.

Днешната новина дава нова подкрепа за стриктната монетарна политика по контрол над инфлацията. Това се вижда и от повишаването на междубанковите лихви в евро, които бележат ръст за седми пореден ден на европейския пазар. За ръста на лихвите по кредитирането между търговските банки обаче освен политиката на ЕЦБ, влияе и недоверието, породено от загубите от ипотечната криза в САЩ.

Тримесечният лихвен процент, по който търговските банки в еврозоната – EURIBOR - се повишава до най-високата си стойност от 7 януари насам. Актуалната стойност на лихвата е 4,61 на сто, или с 1 базов пункт повече от вчера. Този ход на събитията идва въпреки приетия вчера от централните банки на САЩ, Канада, Великобритания и Швейцария и еврозоната да започнат втора операция по спешно кредитиране на търговските банки.

В САЩ мерките дори са по-драстични, след като стана ясно, че Федералният резерв ще отпуска кредити под формата на съкровищни бонове срещу обезпечение с ипотечни облигации и различни дългови ценни книжа.

Събитията от днешния ден отново изстреляха еврото в близост до рекордните му нива. След като в 9:00 българско време едно евро се разменяше за 1,5357 долара, към 13:50 единната валута се разменя за 1,5473 долара, което е едва 20-тина пипса под рекорда от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още