IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с нов връх спрямо долара, пореден рекорд за петрола

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия доведе до нов възход на единната валута

14:26 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с нов връх спрямо долара, пореден рекорд за петрола

Еврото регистрира поредния си рекорд спрямо долара днес, доближавайки се до 1,55 EUR/USD. Основна роля за това изиграха данните за бизнес доверието и цените на едро в Германия. Изготвяният ежемесечно от изследователския институт ZEW индекс на бизнес доверието и очакванията се повишава то -32,0 пункта през март, което е значително подобрение спрямо измерените месец по-рано -39,5 пункта и очакванията за спад с -40,0 пункта.

Неочакваният ръст на доверието, съчетан с данните за доста под очакваната инфлация на при цените на едро, доведоха до възход на еврото, тъй като тези новини оказаха подкрепа на възгледите на Европейската централна банка за антиинфлационна политика.

На месечна база през февруари индексът на цените на едро бележи спад от -0,2 на сто спрямо предходния месец при очакван ръст от 0,5 на сто. На годишна база ръста в цените на едро се забавя до 6,0 на сто.

Силните новини тласнаха еврото нагоре и след като в 9:00 часа днес курсът спрямо долара беше 1,5345 EUR/USD, единната валута поскъпна до 1,5494 долара за евро в 12:40. Това даде нов тласък и на цената на петрола, който регистрира поредния си рекорд от 109 долара за барел в Ню Йорк. На лондонската борса черното злато също поскъпна, достигайки до цена 105,40 долара за барел Брент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още