IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Китай за февруари на най-високо ниво от почти 12 години

Както и през цялата 2007 г., и през февруари 2008 инфлацията в Китай в голяма степен се дължи на поскъпналите храни

09:45 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай за февруари на най-високо ниво от почти 12 години
Инфлацията в Китай за месец февруари достигна най-високо равнище от близо 12 години насам, като индексът на потребителските цени скочи с 8,7% на годишна база, показаха официалните статистически данни, обявени днес и цитирани от AFX.

Това е най-силният ръст на индекса от май 1996 г. Тогава инфлацията достигна 8,9%, след което се забави до 8,6% следващия месец.

Както и през цялата 2007 г., и през февруари 2008 инфлацията в Китай в голяма степен се дължи на повишението на цените в хранително-вкусовия сектор, където ръстът е средно 23,3%. Без влиянието на хранителните продукти увеличението на цените е от 1,6 на сто.

Най-силно е поскъпването на месото и пресните зеленчуци, повишили цената си с над 45% (съответно 45,3% и 46%).

Тази година повишението на потребителските цени продължава да се ускорява“, отбелязват от статистическата служба в страната. Според тях няколко фактора оказват допълнително влияние за ръста от началото на 2008, като това са необичайните снежни бури, които парализираха голяма част от Китай през януари и февруари.

Освен това поскъпването е резултат и от продължаващото възходящо движение на международните пазари, казват още статистиците, давайки за пример скъпите петрол, метали и земеделски продукти.

Преди публикуването на данните за инфлацията китайската валута се разменяше по курс 7,1099 юана за долар, след което зелените пари отстъпиха и в 9:30 кросът е при 7,1030 USD/CNY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още