IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският излишък на Китай с изненадващ спад

Рекордните цени на суровините са довели до силен ръст на вноса, износът от страната нараства най-бавно за последните 6 години

11:14 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Китай с изненадващ спад

Търговският излишък на Китай за февруари отбелязва първо свиване от близо една година насам в резултат на спада в ръста на износа, причинен от невижданите за последните 50 години снежни бури в страната. Паралелно със затрудненията заради метеорологичните условия, негативно влияние върху износа оказва и отслабващият американски пазар.

Излишъкът бележи спад от 64 на сто на годишна база до 8,56 млрд. долара, показват данни на митническото бюро на Китай. Отчетеният резултат е далеч под очакванията на анализаторите, които предвиждаха излишък в размер на 22,5 млрд. долара. Общо за първите два месеца на годината търговският излишък се е свил с 29 на сто до 28 млрд. долара в сравнение с година по-рано.

Износът на страната се е увеличил с едва 6,5 на сто през месеца, което е най-бавният темп за последните шест години. Същевременно с това вносът се е увеличил с 35,1 на сто на годишна база през февруари, което е най-големият ръст от 2005 година досега. Основната причина за това са рекордните цени на суровините, които бележат рекорд след рекорд от началото на 2008 година.

Свиването на излишъка ще помогне на властите в Китай в борбата срещу високата инфлация в страната, която към момента е на 11-годишен връх. Това принуждава централната банка да налага ограничения в кредитирането, предприемайки поредица от повишения на лихвения процент. Израз на това е и поскъпването на валутата на страната, която започна новата седмица с поредно повишение спрямо американския долар.

Днес юанът повиши курса си до 7,1090 USD/CNY, след като в петък двете валути се разменяха по курс 7,1110 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още