IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изказване на Трише „изстреля“ еврото до нов рекорд

Дългоочакваната пресконференция след днешното решение за лихвите в еврозоната затвърди антиинфлационната политика на ЕЦБ, единната валута стигна до 1,5370 EUR/USD

16:28 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изказване на Трише „изстреля“ еврото до нов рекорд

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише за пореден път заяви, че ръководителите на институцията са съсредоточили вниманието си върху контролирането на инфлацията и инфлационните очаквания за бъдещите месеци. Това стана по време на днешната пресконференция на Трише във Франкфурт, на която трейдърите очакваха да получат яснота за бъдещите намерения на ЕЦБ.

Поддържането на очаквания за стабилна инфлация в средносрочен и дългосрочен план е най-важният приоритет пред Управителния съвет на ЕЦБ. Настоящата монетарна политика на банката ще допринесе за постигането на тази цел“, е казал ръководителят на институцията след решението за запазване на лихвата от 4,0 на сто, предава Bloobmerg. Според Трише несигурността, произтичаща от нестабилните финансови пазари, остава висока, но въпреки това фундаментално икономиката остава стабилност.

Решението за запазване на лихвите е било взето единодушно от 21-членния съвет. По време на заседанието е била ревизирана прогнозата на ЕЦБ за стойността на инфлацията за 2008 година, като очакванията са тя да бъде 2,9 на сто, а на както се очакваше по-рано 2,5 на сто. За следващата година прогнозите са тя да остане над заложения таргет от 2 на сто.

Рекордните цени на суровините, поскъпването на кредитирането и повишаването на стойността на еврото със 17 на сто спрямо долара за последната година влияят негативно на икономическия растеж в еврозоната и могат да доведат до нейното забавяне. Същевременно обаче инфлацията за последните два месеца е най-висока от въвеждането на единната валута през 1999 година до сега, което пречи на ЕЦБ да предприеме по-либерална монетарна политика.

Изказването на Трише доведе до силен скок на еврото, тъй като увереността, че ЕЦБ няма скоро да изостави рестриктивната си монетарна политика се засили. След като непосредствено преди пресконференцията едно евро се разменяше за 1,5294 долара, в рамките на 30 минути единната валута поскъпна до нов рекорд от 1,5355 EUR/USD в 16:00 часа. Към 16:20 кросът вече достигна 1,5370 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още