IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите във Великобритания и в еврозоната без промяна

Високата инфлация е основната причина за запазването на лихвените проценти въпреки сигналите за забавяне на икономиката

15:24 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите във Великобритания и в еврозоната без промяна
Централните банки на Англия (АЦБ) и еврозоната (ЕЦБ) взеха решения за запазване на лихвените проценти без промяна. Така, напълно според очакванията, лихвата на Острова остана 5,25 на сто, а тази в еврозоната е 4,0 на сто.

Централната банка на Англия съобщи първа за решението си, като сред основните мотиви за запазването на лихвения процент беше посочена високата инфлация на Острова. Така институцията е била принудена да запази нивото от 5,25 на сто, което беше очаквано от анализаторите. Стенограмата от заседанието на АЦБ ще бъде публикувана на 19 март и тогава ще стане ясно колко от 9-членния управителен съвет на институцията са подкрепили запазването на лихвата.

През последните три месеца АЦБ на два пъти редуцира основната лихва с по 0,25 процентни пункта като опит да насърчи кредитирането и да подкрепи икономическия растеж. С оглед на рекордните цени на суровините обаче този път е било предпочетено да се следва основния приоритет на институцията за контрол над стабилността на цените.

ЕЦБ също не предприе промяна на стриктната си антиинфлационна политика и остави лихвения процент в еврозоната на шестгодишния му връх от 4 на сто. Това беше направено на фона на поредния рекорд на еврото спрямо долара, който може да доведе до значителен спад на приходите на европейските износители, правейки продукцията им неатрактивна.

От юли миналата година насам ЕЦБ неминуемо провежда рестриктивна политика по контрол над инфлацията, като не е предприела нито една стъпка по понижение на лихвения процент, макар да има вероятност по този начин да се навреди на растежа. Като цел номер едно пред институцията е поставен контролът върху инфлацията, като от ЕЦБ са заложили максимален таргет от 2,0 на сто. През последните месеци обаче поскъпването на суровините доведе след себе си и силен ръст на инфлацията, която за втори пореден месец надхвърля 3,2 на сто на годишна база.

Все пак в еврозоната част от ръста в цените на суровините успява да бъде компенсиран заради поскъпването на еврото, което е повишило курса си спрямо долара със 17 на сто през последните 12 месеца. Трейдърите очакваха този ход на ЕЦБ, като погледите им са насочени към започващата в 15:30 часа българско време пресконференция на президента на институцията Жан-Клод Трише, на която може би ще стане ясна посоката на политиката за следващите месеци.
 
Новините не се отразиха значително върху валутната търговия, тъй като бяха очаквани от пазарите. По-силно беше въздействието на решението на АЦБ, което доведе до поскъпване на лирата спрямо долара от 1,9946 GBP/USD в 14:00 до 2,0055 GBP/USD в 15:20. По отношение на еврото, паундът поскъпна от 0,7678 EUR/GBP в 14:00 до 0,7646 EUR/GBP в 15:25.

Единната валута днес постигна поредния си рекорд, след като в 12:15 курсът се повиши до 1,5348 EUR/USD. Впоследствие еврото отстъпва леко до 1,5306 EUR/USD в 15:30 часа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още