IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рекорд за еврото

Единната валута поскъпна до нива над 1,53 EUR/USD заради увеличената разлика в доходността на немските и американските правителствени облигации

09:03 | 06.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за еврото

Доларът падна до ново рекордно дъно спрямо еврото, преминавайки на нива над 1,53 EUR/USD. Основна роля за това изигра увеличената разлика в доходността между немските и американските правителствени облигации, която достигна 15-годишен максимум. За слабото представяне на зелените пари допринесоха и вчерашните слаби данни за сектора на услугите и пазара на труда в американската икономика.

Курсът на долара се понижи до 1,5308 EUR/USD в 8:35 днес, което е най-ниското му ниво от въвеждането на единната европейска валута през 1999 година. В края на вчерашната търговска сесия на американския пазар едно евро се разменяше за 1,5265 долара.

Основната причина за новия подем на еврото е увеличената премия при инвестиране в двугодишни германски правителствени облигации вместо в американски. Тя вече достига 1,66 процентни пункта, което е най-високата стойност от октомври 1993 година насам. Според прогноза на Масанобу Ишикава, генерален мениджър на най-големия валутен брокер в Япония Forex & Ueda Harlow, доларът ще продължи да бележи нови и нови дъна срещу еврото, тъй като разликата в доходността води до разпродажби на долари и покупки на евро, предава Bloomberg.

Новите дъна на американската валута доведоха след себе си и до нови рекорди за суровините. Златото и петролът отбелязаха исторически върхове, а зърнените храни и металите подновиха ралито си и също се доближават до рекордите си.

Днес върху търговията ще влияят няколко събития, като основното е свързано с лихвения процент в еврозоната. Европейската централна банка трябва да съобщи дали ще има промяна в него в 14:45 българско време. От американския пазар с интерес се очакват данните за планираните продажби на жилища, които ще бъдат изнесени в 17:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още