IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продуктивността в САЩ расте, пазарът на труда остава слаб

Непроизводственият сектор отново показва свиване, доларът пак пое надолу

17:08 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продуктивността в САЩ расте, пазарът на труда остава слаб

Продуктивността на американската икономика е отбелязала по-бърз растеж от този на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2007 година в резултат на намаляването на работните часове от страна на бизнеса с цел спестяване на средства, показват данни на американското министерство на труда.

Ревизираната стойност на продуктивността, чрез която се измерва ефективността на стопанството, нараства с 1,9 през последните три месеца на миналата година, което е далеч по-бавно от измерения за предходното тримесечие ръст от 6,3 на сто. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за по-ограничен ръст от 1,8 на сто. За цялата 2007 година продуктивността на американската икономика е нараснала с 1,8 на сто, след като за 2006 година е измерено повишение от 1 на сто.

Забавянето в ръста на продажбите и увеличаващите се цени на горивата са принудили много компании да повишат ефективността на производството, за да могат да бъдат запазени маржовете на печалбата, без да се прибягва на значителни увеличения на цените на продукцията. По думите на Линдзи Пиегжа, анализатор в FTN New York, единият начин за подобряването на продуктивността на труда е свързан с намаляването на работните часове на служителите, а другият – съкращаване на работници, съобщава Bloomberg.

Работните часове са намалели с 1,6 на сто за периода октомври-декември, което е най-големият спад от първото тримесечие на 2003 година и второ поредно след спада от предходните три месеца. Според официалната статистика понижението се дължи най-вече на самозаетите лица, които са съкратили работното си време.

Цената на единица продукция, коригирани с ръста на продуктивността, се увеличават с 2,6 на сто за същия период, което е повече спрямо предварителните очаквания за ръст от 2,1 на сто. За цялата 2007 година увеличението на цената за единица продукция възлиза на 0,9 на сто.

Днес бяха публикувани поредните слаби данни за американския пазар на труда, след като стана ясно, че броят на заетите в частния сектор се е понижил с 23 хиляди души през февруари при очаквания за увеличение с 15 хиляди. Ревизираната стойност за януари показа ръст на заетите в частния сектор от 119 хиляди души.

Поредната порция разочароващи данни дойде от сектора на услугите. Изготвяният ежемесечно ISM индекс на бизнес активността в непроизводствения сектор отново показва свиване на сектора, като актуалната му стойност е 49,3 пункта. Миналия месец беше отчетено рекордно дъно от 44,6 пункта, а анализаторите очакваха стойност на показателя за февруари от 47,3 пункта. Стойности на ISM под 50 говорят за свиване на сектора.

Новините се отразиха на търговията с американския долар и той отново отстъпи спрямо еврото. След като днес доларът успя да напредне до 1,5152 EUR/USD в 10:20, единната валута започна да напредва отново, като в 15:40 кросът беше при 1,5236 долара за евро, а в 17:00 вече е при 1,5239 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още