IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канада изненадващо понижи лихвата с 0,5 процентни пункта

Основният лихвен процент в страната вече е 3,5 на сто, Централната банка даде индикация за още редукции

18:05 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Канада изненадващо понижи лихвата с 0,5 процентни пункта
Централната банка на Канада взе решение за понижение на лихвения процент в страната с половин процентен пункт до 3,5 на сто, което е най-ниското ниво от май 2006 година насам и същевременно най-агресивната редукция след 2001 година. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за понижение на лихвения процент с 0,25 процентни пункта до 3,75 на сто.
 
Като основна причина за днешния ход беше посочена необходимостта да се противодейства на намалението на износа за САЩ заради поскъпването на американския долар. В официалното съобщение на банката се казва, че вероятно в краткосрочен план ще бъдат необходими нови монетарни стимули за бизнеса, тъй като вече се наблюдават, а в някои отношения и се засилват сигнали на предстоящо забавяне на икономиката.
 
Спадът в износа за САЩ ще доведе до забавяне на икономическия ръст през 2008 година до 1,8 на сто, което е най-ниската стойност за последните седем години, прогнозират от Централната банка. Свиването на износа води до заличаване на търговския излишък за пръв път от 1999 година, което допълнително е допринесло за редукцията на лихвата.
 
Въпреки агресивното понижение на лихвения процент, курсът на канадския долар спрямо американския му съименник остава близо до този от сутринта. След като в 10:00 днес един канадски долар се разменяше за 0,9918 американски, зелените пари отстъпиха до 0,9878 USD/CAD в 16:00, когато беше публикувано решението на Централната банка.
 
Към 18:00 ч. кросът на двете валути е на ниво от 0,9928 USD/CAD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още