IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Словакия бележи най-голям икономически ръст в ЕС

През последното тримесечие на 2007 година икономиката е нараснала с 14,3 на сто

16:22 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Словакия бележи най-голям икономически ръст в ЕС
Брутният вътрешен продукт на Словакия е нараснал с 14,3 на сто на годишна база през последното тримесечие на 2007 година, показват окончателните данни на националната статистика. През третото тримесечие на миналата година увеличението на БВП беше 9,4 на сто, а предварителните очаквания за периода октомври-декември бяха за ръст от 14,1 на сто.

По този начин общият ръст на БВП на Словакия за 2007 година възлиза на 10,4 на сто, което е с 1,9 процентни пункта повече от предходната година, като така страната заема първото място по икономически ръст в ЕС.

Основна причина за силния ръст са трупането на запаси от производителите на цигари заради въведения в началото на 2008 година нов данък, както и ръстът в износа на страната. Изчисленията на официалната статистика показват, че ръстът в производството на цигарите и трупането на запаси са донесли 4,4 процентни пункта от увеличението на брутния вътрешен продукт спрямо предварителните му прогнози за ръст с 14,1 на сто.

Износът на Словакия е нараснал с 16 на сто на годишна база през последните три месеца, превишавайки увеличението от 11,6 на сто при вноса. Потреблението на домакинствата е нараснало с 5,9 на сто, което е забавяне спрямо измерения през предходното тримесечие ръст от 8,3 на сто.

Инфлацията, която съпътства силния икономически ръст, не притеснява словашкото правителство, като властите не вярват тя да попречи на плановете за въвеждане на еврото през 2009 година. Очакванията на анализаторите са централната банка да предприеме необходимите мерки за контрол върху ръста на цените, което доведе до рекорд на кроната срещу еврото. Той беше постигнат днес при 32,3 крони за едно евро, след което словашката валута отстъпи с 0,05 крони до 32,353 EUR/SKK.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още