IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет: САЩ са в рецесия в пълния смисъл на думата

Формално икономиката може и да не е в рецесия, но повечето американци вече я усещат на гърба си

14:01 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет: САЩ са в рецесия в пълния смисъл на думата
Американската икономика е в рецесия в „цялото значение на думата“, смята милиардерът Уорън Бъфет. В интервю за CNBC един от най-големите спекуланти в историята на борсовата търговия е заявил, че икономиката може и още да не отговаря на формалните изисквания, за да бъде наречена сегашната ситуация рецесия, но повечето хора са в такава ситуация, че благосъстоянието им стремително намалява, цитира FT.

Според Бъфет в момента акциите „не са евтини“, тъй като финансовите пазари преживяват времена, когато ливъриджът се свива значително, което изтегля значителни средства. Съчетано със състоянието на икономиката на САЩ, това ще доведе до нови понижения в курса на американския долар, смята милиардерът.

Бъфет оценява сегашната ситуация като изключително сложна за Федералния резерв, тъй като балансирането между високата инфлация и опасността от икономически спад е доста трудно. Все пак милиардерът е на мнение, че кризата още е далеч от ситуацията в средата на 70-те години, когато проблемите са били далеч по-сериозни.

Друг негативен коментар за американската икономика беше даден вчера от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан, според когото „ефективният темп на растеж на икономиката на страната е нула“, добавя вестникът. По думите на Грийнспан той още не може да характеризира ситуацията като рецесия, но възможността да се стигне до такава вече е далеч над 50 на сто.

Коментарите на двамата специалисти, които са сред най-влиятелните личности в света на съвременните финанси, дойдоха на фона на новото отстъпление на американския долар, което доведе до поредни рекорди за златото и петрола.

Днес еврото отново се търгува на нива, близки до рекорда от вчера, когато беше достигната стойност от 1,5275 долара за евро. Към 13:40 едно евро струва 1,5218 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още