IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на МВФ: Еврото е надценено

В настоящия момент валутните курсове масово са изкривени, което в най-голяма степен важи за единната валута, смята Доминик Строс-Кан

11:41 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на МВФ: Еврото е надценено
Еврото е силно надценено, смята ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. В интервю за френския вестник Le Monde той е заявил, че при определянето на валутните курсове се наблюдават големи изкривявания заради напрегнатата обстановка на пазарите.

Според Строс-Кан валутите на САЩ, Китай и Япония са силно подценени, като последните две - значително повече от зелените пари. Ръководителят на МВФ описва ситуацията около еврото с думите „доларът не е толкова силно подценен, колкото еврото е надценено“, според немския вестник Die Presse.

Проблемът с курса на еврото се изразявал в това, че Европейската централна банка е прекалено силна и не среща политически натиск за въздействие върху рекордните стойности на единната валута. Това от своя страна позволява на еврото да поскъпва, което пък силно затруднява износа от еврозоната и може да доведе до забавяне на икономиката.

Към момента като най-голям риск пред растежа на глобалната икономика Доминик Строс-Кан определя финансовата криза и последствията за големите банки от нея. Ръководителят на МВФ обаче поставя под съмнение дали всички факти около кризата са станали обществено достояние или са останали скрити.

Днес еврото поскъпва леко спрямо долара. След като вчера беше постигнат нов рекорд при 1,5275 EUR/USD, в 9:00 българско време едно евро струваше 1,5185 долара. В 11:30 кросът на двете валути е при 1,5192 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още