IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново повишение на лихвите в Австралия

Централната банка предприе второ увеличение за последните четири седмици, лихвеният процент вече е 7,25 на сто

09:24 | 04.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ново повишение на лихвите в Австралия
Централната банка на Австралия предприе ново повишение на лихвения процент с 0,25 процентни пункта, увеличавайки го за втори път през последните четири седмици. Новата стойност на основната лихва е 7,25 на сто, като основната причина за това са силният инфлационен натиск и опитите за ограничаване на кредитирането на фирмите и домакинствата.

Увеличаването на лихвата идва в момент, когато централните банки на повечето водещи икономики са предприели курс към редукция на лихвените нива с цел стимулиране на икономиката и излизане от финансовата криза, която започна от ипотечния сектор на САЩ. През последните седмици станахме свидетели на понижаване на лихвените проценти във Великобритания, САЩ и Канада, като централната банка на Канада ще заседава и днес, след което се очаква лихвата отново да бъде редуцирана.

Днешното увеличение на лихвата в Австралия е 12-то от май 2002 година насам, когато лихвеният процент е бил 4,25 на сто. Оттогава насам централната банка на страната затяга монетарната политика, което води до силно поскъпване на местната валута. Така миналата седмица австралийският долар достигна рекордното ниво от 0,9498 AUD/USD.

Решението на централната банка за лихвите беше очаквано от пазарите, които реагираха с разпродажби на австралийската валута, тъй като данните за продажбите на дребно в страната през януари излязоха разочароващи. Непосредствено преди решението в 5:30 часа българско време един австралийски долар се разменяше за 0,9376 щатски. Последва отстъпление на австралиеца и в 9:10 кросът е при 0,9300 AUD/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още