IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рекорд за еврото, от ЕЦБ показват загриженост

Ралито на единната валута е обезпокоително за ръководителите на Европейската централна банка, вероятността за агресивна редукция на американските лихви расте

19:43 | 03.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за еврото, от ЕЦБ показват загриженост

Американският долар постигна поредно дъно спрямо еврото, отстъпвайки до 1,5275 EUR/USD в 17:00 часа днес. Това доведе до коментари от страна на високопоставени членове на Европейската централна банка, което показа загрижеността на институцията за развитието на европейската икономика. Тя е заплашена от ралито на единната валута, което оскъпява износа от еврозоната, а това от своя страна може да доведе до забавяне на растежа.

Силното поскъпване на еврото от последните доведе до коментар от страна на финансовия министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който заяви, че започва да става все по-притеснен от високите стойности на еврото. Коментар направи и президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, според когото политиката за подкрепяне на курса на долара от страна на властите в САЩ е изключително важна, предава Bloomberg.

Тези изявления доведоха до леко отстъпление на единната валута, но нивата и остават в близост до рекордните стойности. За това допринесоха и днешните данни за сектора на производството в американската икономика, които показаха ново понижение. Изготвяният ежемесечно ISM индекс за сферата на производството е отбелязал спад до 48,3 пункта през февруари, което е с 2,4 пункта по-ниско от измерените през януари 50,7 пункта.

Към момента фючърсите на борсата в Чикаго показват, че трейдърите са калкулирали на 100 процента бъдещо понижение на лихвите с 0,5 процентни пункта до 2,5 на сто на предстоящата на 18 март редовна среща на Фед. Същевременно залозите, че лихвата ще бъде редуцирана по-агресивно – с 0,75 процентни пункта, се увеличават и вече възлизат на 74 на сто при положение, че преди седмица шансовете за подобен ход се оценяваха с нулева вероятност.

Към 19:40 доларът се търгува по курс 1,5117 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още