IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в САЩ се увеличават повече от очакваното

Основна роля за ръста играят високите цени на горивата, доларът регистрира ново дъно спрямо еврото

16:36 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските разходи в САЩ се увеличават повече от очакваното
Разходите на потребителите в САЩ нарастват с 0,4 на сто през януари, показват данните на Министерството на търговията в страната. Предходния месец разходите отбелязаха повишение с 0,3 на сто, а анализаторите очакваха увеличение с 0,2 на сто през януари. Основна роля за ръста на показателя са изиграли цените на горивата, става ясно от статистиката.

Изчистени от инфлацията, потребителските разходи остават без промяна за втори пореден месец, което показва, че потребителите изпитват сериозни трудности от поскъпването на храните и горивата и падащите цени на недвижимите имоти, предава Bloomberg.

Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ показател за инфлацията в страната – основният индекс на потребителските разходи ускорява ръста си и за януари се увеличава с 0,3 на сто на месечна база. В показателя не попадат горивата и храните, на които се дължи основната част от инфлацията. На годишна база показателят бележи ръст от 2,2 на сто.

Едновременно с увеличаването на разходите, се наблюдава забавяне в ръста на приходите на американците. Те нарастват с 0,3 на сто през януари, след като предходния месец ръстът възлезе на 0,5 на сто. Все пак резултатът е по-добър от очакванията, които бяха за увеличение с 0,2 на сто.

Днес доларът отново се задържа в близост до рекордните си дъна, като в 9:50 ч. беше регистриран нов рекорд на еврото при 1,5240 EUR/USD. Последва стабилизация на зелените пари и към 16:30 доларът напредва до 1,5185 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още