IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието в еврозоната пада, цените растат, еврото постига рекорди

Бизнесът и потребителите са притеснени от високата инфлация и рекордните стойности на еврото

12:58 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието в еврозоната пада, цените растат, еврото постига рекорди
Икономическото доверие в еврозоната през февруари пада повече от прогнозите заради опасения, че растящите цени на храните и енергията ще доведат до запазване на рекордната инфлация, а силното евро ще навреди на икономическия растеж.

Индексът на доверието на бизнеса и потребителите, който се изготвя от Европейската комисия, пада до 100,1 пункта през февруари, което е най-ниската му стойност от ноември 2005 година насам, съобщават от Брюксел. Преди месец индексът беше на ниво 101,7 пункта, а анализаторите очакваха спад до 101,2 пункта.

Днес бяха публикувани и окончателните данни за индекса на потребителските цени за януари. Те потвърждават предварителните данни за спад на индекса с 0,4 на сто на месечна база и ръст от 3,2 на сто на годишна. Най-много през януари са поскъпнали горивата – с 10,6 на сто, докато храните са повишили цената си с 5,4 на сто. Вероятно тенденцията за поскъпване ще се запази и през следващите месеци, тъй като на стоковите борси по света суровините бележат нови и нови рекорди.

Същевременно с повишаването на цените се наблюдава и силно поскъпване на еврото спрямо американския долар. Това кара мнозина да смятат, че европейската икономика ще бъде значително засегната от кризата в САЩ, тъй като износителите от Стария континент ще загубят конкурентни предимства заради високите стойности на еврото.

Днешните данни допълнително затягат обръча около ЕЦБ, която е изправена пред сериозни предизвикателства. От една страна пред нея стои проблемът с рекордната инфлация, контролът върху която е поставен като първостепенен приоритет, но същевременно с това икономическият ръст е поставен под въпрос заради скъпото евро, което възпрепятства износа.

Единната валута днес отбеляза поредния си рекорд спрямо долара, след като в 9:50 часа българско време беше премината стойността от 1,5240 долара за едно евро. Към 12:40 кросът на двете валути е при 1,5204 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още