IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на имотите на Острова падат за четвърти пореден месец

На годишна база цените нарастват с най-бавен темп от 2 години и половина насам

10:41 | 29.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на имотите на Острова падат за четвърти пореден месец
Цените на жилищата във Великобритания регистрират най-дългата серия от месечни понижения от 2000 година насам, давайки сигнал, че двете редукции на основния лихвен процент на Острова с по 0,25 процентни пункта все още не се отразяват на пазара.

Ежемесечно изготвяният от Nationwide Building Society индекс на цените на жилищата бележи спад от 0,5 на сто на месечна база спрямо февруари и средната цена пада до 179 358 паунда. На годишна база жилищата поскъпват най-малко от ноември 2005 година – едва с 2,7 на сто.

Днешните данни показват, че банковият сектор във Великобритания продължава да ограничава кредитирането – тенденция, която стана ясна от периодичния доклад на централната банка през януари. През последните 3 месеца институцията прибягна на два пъти до понижение на лихвите, но въздействието на тези ходове вероятно ще се прояви след известен период от време.

Мрачната картина за британската икономика се допълва от проучването на потребителското доверие, осъществено от GfK. То показва, че доверието е паднало от -13 пункта през януари до -17 пункта през февруари, съобщава Ройтерс. Това е най-ниското ниво на показателя за последните 13 години и показва, че потребителите изпитват затруднения от кредитната криза и растящата инфлация, което също може да повлияе на монетарната политика на централната банка.

Британският паунд реагира негативно на новините и отстъпи спрямо еврото. Лирата се понижи от 0,7635 EUR/GBP в 9:00 българско време до 0,7647 лири за едно евро в 10:10.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още