IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови данни от еврозоната намаляват вероятността за понижение на лихвите

Производствените цени във Франция се увеличават повече от очакваното, пазарът на труда в Германия остава стабилен

10:43 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови данни от еврозоната намаляват вероятността за понижение на лихвите

Поредната порция данни, подкрепящи политиката на Европейската централна банка да държи лихвения процент в еврозоната без промяна, бяха публикувани днес. Те дойдоха от две от най-големите икономики от икономическото пространство, включващо 15 европейски държави с обща валута.

В Германия бяха публикувани данните за безработицата през януари. По стандартите на Международната организация по труда през първия месец на 2008 година безработицата е спаднала с 0,2 процентни пункта от 7,8 до 7,6 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за по-ограничено понижение до 7,7 на сто.

От най-голямата икономика на еврозоната дойдоха и други позитивни новини. Те бяха свързани с продажбите на дребно, които отбелязаха сериозен ръст. След спада от декември с 1,0 на сто на месечна база, през първия месец на новата година продажбите са се увеличили с 3,8 на сто. На годишна база показателят се увеличава с 4,8 на сто, след като предходния месец беше отчетено понижение с 5,2 на сто.

Новините за пазара на труда и продажбите на едро в Германия показват, че икономиката на страната се справя добре въпреки кредитната криза и проблемите в САЩ, които доведоха до силно поевтиняване на американския долар и поскъпване на суровините. Такава индикация беше дадена и от данните за бизнес доверието в Германия от началото на седмицата, което отбеляза изненадващ ръст.

Сигнал срещу понижението на лихвения процент в еврозоната беше даден и от днешните новини за производствените цени във Франция. След като преди седмица стана ясно, че в инфлацията в страната е достигнала деветгодишен връх, днес инфлационният натиск беше потвърден и от индекса на производствените цени.

През януари той напредва с 0,5 на сто на месечна база, а на годишна база възлиза на 4,9 на сто, показват официалните статистически данни. За последния месец на миналата година производствените цени отчетоха далеч по-ограничен ръст от съответно 0,2 на сто и 4,5 на сто, а анализаторите очакваха увеличение на производствената инфлация с 0,4 на сто на месечна и 4,8 на сто на годишна база.

През нощта еврото отстъпи от рекордните си позиции спрямо долара. След като в 18:40 часа български време вчера кросът на двете валути достигна рекорд при 1,5140 EUR/USD, единната валута поевтиня до 1,5105 EUR/USD в 9:00 днес.

Към 10:30 кросът евро/долар е при 1,5091 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още