IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови слаби данни за жилищния сектор в САЩ, доларът продължава срива си

Продажбите на нови жилища са на най-ниска стойност от 13 години насам, доларът падна до 1,51 EUR/USD

17:16 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови слаби данни за жилищния сектор в САЩ, доларът продължава срива си

Продажбите на нови жилища в САЩ отбелязаха по-голям от очакванията спад през първия месец на 2008 година. На годишна база продажбите възлизат на 588 хил., което е с 2,8 на сто по-малко от предходния месец. Броят на продадените нови жилища е най-нисък от февруари 1995 година, показват данните на Министерство на търговията.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на продажбите на нови жилища до 600 хиляди на годишна база, което е с 4 хиляди по-малко от регистрираните през декември 604 хиляди. В процентно изражение спадът за месеца се очакваше да възлезе на 0,7 на сто, което е далеч под понижението от 4,7 на сто от предходния месец.

Днес бяха публикувани и данните за поръчките на дълготрайни стоки през декември. Те отбелязват по-голям от очакванията спад. На месечна база поръчките падат с 5,3 на сто при прогнози на анализаторите за понижение с 1,4 на сто. Ревизираните резултати за декември показаха по-ограничен от предварително съобщения ръст, като актуализираните данни показват повишение с 4,4 на сто вместо с 5,2 на сто, става ясно от съобщение на Министерство на търговията в САЩ.

Ако бъдат премахнати транспортните средства, поръчките на дълготрайни стоки се понижават с 1,6 на сто, регистрирайки трето понижение за последните четири месеца. Причината за понижението на показателя са спадащите потребителски разходи, които са принудили голяма част от компаниите да замразят инвестиционните си проекти, съобщава Bloomberg.

Курсът на долара днес не можа да се отдалечи от рекордно ниските си стойности, запазвайки движението си на нива над 1,50 долара за евро. По време на европейската търговия беше поставен нов рекорд при 1,5097 EUR/USD в 16:40 българско време. Непосредствено преди данните за поръчките на дълготрайни стоки в 15:30 часа кросът беше при 1,5050 EUR/USD, а в 17:00, когато излязоха новините за продажбите на нови жилища курсът беше 1,5086 EUR/USD.

Към 17:10 едно евро се разменя за 1,5080 долара, а очакванията са през следващите часове търговията да бъде доминирана от изказването на председателя на Фед Бен Бернанке пред Конгреса на САЩ, което започна в 17:00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още