IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан препоръча на арабските държави да се отвържат от долара

Проблемите в щатската икономика водят до силна инфлация в страните от Залива, което може да се избегне с отвързването на валутните курсове

12:09 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан препоръча на арабските държави да се отвържат от долара
Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан препоръча на държавите от Персийския залив да изоставят фиксирания спрямо американския долар валутен курс, като по този начин инфлацията в тези страни щяла да се забави значително. „В краткосрочен план свободният валутен курс няма да доведе до изчезване на инфлацията, но тя би могла да бъде значително занижена“, е казал Грийнспан на конференция в дубайския град Джеда, цитиран от arabianbusiness.com.

Според Грийнспан фиксираният курс ограничава силно възможностите на страните от Залива да се борят с инфлацията в момент, когато в САЩ се води борба за съживяване на икономиката чрез агресивно понижение на лихвения процент. Причината за това е, че докато Фед прави опити да бъде избегната рецесията, паричните потоци към държавите, които изнасят петрол, значително нарастват, тъй като за последните няколко години цената на черното злато е скочила петкратно.

На проблема с инфлацията трябва да се погледне сериозно в дългосрочен аспект, като местните правителства трябва точно да оценят плюсовете и минусите на отделянето на валутите от долара. Единствената категорична позиция по отношение на „отвързването“ от долара до момента заема Кувейт, където през май 2007 година фиксираният курс беше заменен с контролиран плаващ курс спрямо кошница от валути. Като причина за тази стъпка беше посочен фактът, че заради долара в страната се внася инфлация.

На противоположното мнение обаче са заместник-председателят на Централната банка на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Ясер и ръководителят на Централната банка на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), според които фиксираният към долара курс обслужва много добре интересите на двете държави и съдейства за привличането на чуждестранни инвестиции.

Инфлацията в Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, достигна 27-годишен връх през януари и възлиза на 7 на сто. Още по-сериозна е ситуацията в ОАЕ, където последните публикувани информации показват ръст на цените от 9,3 на сто. Данните за ОАЕ обаче са едва за 2006 година, което означава, че инфлацията е на далеч по-високи нива, тъй като само през миналата година петролът поскъпна с над 50 на сто.

През последните години страните от Залива нееднократно обсъждаха идеи за въвеждане на единна обща валута с цел избягване на негативните ефекти от проблемите в САЩ и огромните търговски излишъци, които допълнително засилват инфлацията. До момента обаче преговорите вървят доста трудно, като от властите в Оман категорично отказват да участват в създаването на единна парична единица. Основен двигател на идеята за валутен съюз е Катар, като основната причина за това е факта, че страната страда от най-висок темп на инфлация в региона. Катарските власти непрекъснато правят опити да бъдат смекчени различията между арабските държави, изтъквайки на преден план това, че паричният съюз ще позволи съвместни действия срещу проблемите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още