fallback

Еврото над 1,50 долара за първи път в историята си

Сривът на долара доведе след себе си силен ръст на суровините, пазарите са в очакване на днешното изазване на Бернанке пред Конгреса

09:04 | 27.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Психологическата граница от 1,50 долара за евро беше премината, след като прогнозите, че Федералният резерв на САЩ ще продължи с политиката си по редукция на лихвения процент набраха нова сила.

Американската валута се понижи срещу 13 от 16-те най-активно търгувани валути преди днешното изявление на председателя на Фед Бен Бернанке пред Конгреса в САЩ. Днес се очакват и важни новини за състоянието на пазара на недвижими имоти, като при негативни данни може да се очаква ново рали на единната валута.

Доларът падна до 1,5047 EUR/USD в 00:20 часа българско време, което е най-ниското ниво от въвеждането на единната валута през 1999 година. Впоследствие курсът отново премина под 1,50 долара за евро, но движението му остана в близост до рекордните нива. Към 9:00 едно евро се разменя за 1,5017 долара.

Рекордното понижение на зелените пари доведе след себе си и рали на почти всички суровини, тъй като инвеститорите търсят алтернативни средства за запазване на стойността на активите си. Опасенията, че новият рекорд на еврото ще доведе до силен ръст на инфлацията направи атрактивни покупките на петрол, пшеница, захар, памук и т.н.

Към момента фючърсите на борсата в Чикаго показват 96-процентен шанс за понижение на лихвата в САЩ с нови 50 базисни пункта до 2,5 на сто на предстоящата в средата на март среща на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 27.08.22 г.
fallback