IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Кивито“ с рекорд спрямо долара, австралиецът пак се засилва към паритет

Валутите на Нова Зеландия и Австралия поскъпват значително заради очаквания за завръщане на рисковите апетити

11:32 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
„Кивито“ с рекорд спрямо долара, австралиецът пак се засилва към паритет
Новозеландският долар се повиши до най-високите си нива спрямо щатския долара от 1985 година насам, когато курсът на тихоокеанската валута беше освободен от регулации и започна да се търгува свободно. Паралелно с поскъпването на „кивито“, рали спрямо зелените пари отбелязва и австралийският долар, който достигна най-високите си нива за последните три месеца.

Причината за поскъпването на двете валути са очакванията за нови увеличения на лихвените проценти в Нова Зеландия и Австралия. Проучване на централната банка на Нова Зеландия показва, че през следващите две години инфлацията в страната ще се задържи на горната граница на заложения таргет, което означава, че е възможно ново повишение на лихвите. Подобна е и ситуацията в Австралия, като пазарът в момента калкулира 90 процентна възможност за увеличение на лихвения процент до 7,25 на сто на предстоящата на 4 март среща на централната банка на страната, предава Bloomberg.

За позитивните настроения към тихоокеанските валути съдейства и новината, че Standart&Poor's ще запази максималния рейтинг ААА на двете най-големи компании, занимаващи се със застраховане на облигационни емисии в света. Това върна рисковите апетити у някои трейдъри и даде тласък на австралиеца и кивито. Както е известно, двете валути са едни от най-често използваните за извличане на спекулативни печалби от сделки от типа carry-trade.

Към момента лихвеният процент в Нова Зеландия е 8,25 на сто и е най-висок от всички държави, притежаващи рейтинг Ааа след този в Исландия. В Австралия пък лихвеният процент е 7 на сто след последната среща на централната банка и е най-висок за последните 11 години.

Новозеландският долар поскъпна до 0,8152 USD/NZD тази нощ, което е най-високото ниво от март 1985 година. След постигането на рекорда американският долар възвърна част от изгубеното и към 11:10 българско време кросът на двете валути е при 0,8078 USD/NZD. Спрямо японската йена кивито напредна до 88,11 NZD/JPY, което е най-високото ниво от декември миналата година насам.

Австралиецът пък повиши курса си до най-високата си стойност от 9 ноември насам при 0,9299 USD/AUD, като според мнозина анализатори състоянието на местната икономика и завръщането на рисковите апетити могат да доведат до паритет между американския и австралийския долар през следващите месеци. Към момента австралиецът губи позиции спрямо зелените пари и в 11:10 един австралийски долар се разменя за 0,9267 американски.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още