IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на услугите в еврозоната с изненадващ ръст за февруари

Добрите новини дават нов аргумент на ЕЦБ да запази лихвите без промяна

13:25 | 22.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в еврозоната с изненадващ ръст за февруари
Растежът на сектора на услугите в еврозоната за февруари отбелязва по-голям от очакванията ръст, което дава още един коз в ръцете на ръководителите на Европейската централна банка за запазване на лихвения процент без промяна в опит да се преодолее инфлационния натиск.

Предварителните данни на ежемесечно изготвяния от Royal Bank of Scotland Group индекс на бизнес активността в сектора на услугите на еврозоната бележи ръст до 52,3 пункта, което е с 1,7 пункта над регистрираните през януари 50,6 пункта и надхвърля прогнозите за ръст до 51,0 пункта.

Данните могат да допринесат за смекчаване на натиска към ЕЦБ да последва действията на централните банки на САЩ и Великобритания за понижаване на лихвения процент с цел насърчаване на растежа. Това обаче е малко вероятно, тъй като от институцията нееднократно обявиха, че приоритет номер едно към момента е борбата с инфлацията. Опасенията за поскъпване на живота бяха засилени и от вчерашната прогноза на Европейската комисия за ръст на инфлацията и забавяне на растежа през следващите месеци.

Въпреки добрите новини за сектора на услугите, днес от еврозоната дойдоха слаби данни за индустриалните поръчки. През декември те са отбелязали спад с 3,6 на сто за месеца, а на годишна база ръстът им се забавил до едва 2,1 на сто. Спрямо ноември индексът на поръчките е доста нисък, тъй като тогава беше отбелязано понижение с 1,1 на сто за месеца, а годишният ръст беше 8,3 на сто.

Новините за сектора на услугите доведоха до ново поскъпване на еврото спрямо долара. Сутринта единната валута се разменяше по курс 1,4807 EUR/USD, a в 11:20 беше достигнато ниво 1,4846 долара за евро. След данните за индустриалните поръчки еврото прекъсна ралито си и към 13:15 кросът е при 1,4834 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още