IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Паундът получи подкрепа и поскъпна значително след най-големия ръст на продажбите от почти година

14:39 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Продажбите на дребно във Великобритания през януари нарастват повече от очакваното и регистрират най-големия си ръст за последните 11 месеца. Индексът на продажбите е отбелязал увеличение от 0,8 на сто спрямо декември, когато беше измерено месечно повишение от едва 0,2 на сто, показват данните на националната статистика. На годишна база през януари продажбите са се увеличили с 5,6 на сто.

Предварителните прогнози на анализаторите се различават значително от оповестените данни. Консенсусната прогноза беше за спад на продажбите с 0,4 на сто спрямо декември, а на годишна база се очакваше ръст от 4,7 на сто.

С най-голям ръст за месеца са продажбите на хранителни стоки, които се увеличават с 0,7 на сто. От нехранителния сектор най-голям е ръстът при мебелите, електроуредите и домашните потреби, които нарастват с 0,4 на сто.

След данните за изненадващия ръст на продажбите британската лира поскъпна, тъй като се засилиха твърденията, че потребителските разходи нарастват достатъчно бързо, за да бъдат неутрализирани неблагоприятните въздействия на инфлацията, дори в случай на забавяне на икономическия растеж. Дали обаче централната банка ще се въздържи от нови редукции на лихвата не е ясно, тъй като се чуват редица гласове в подкрепа на по-ниски лихви с цел стимулиране на икономиката. Такова е и мнението на Британската търговска камара, която вчера изрази становище за допълнително отхлабване на монетарната политика.

Обявяването на данните в 11:30 часа българско време доведе до значително поскъпване на лирата. Непосредствено преди новините една лира се разменяше за 1,9466 долара, а към 14:30 британската валута напредва до 1,9566 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още