IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рекорд за инфлацията в Китай

Потребителските цени са нараснали с най-много за последните 11 години

09:40 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за инфлацията в Китай

Инфлацията в Китай през януари е нараснала с най-висок темп за последните 11 години, показват данни на статистическото бюро в страната. Индексът на потребителските цени се е увеличил със 7,1 на сто на годишна база, което е с 0,6 процентни пункта повече от измерените през декември 6,5 на сто. Спрямо последния месец на 2007 година през януари цените са нараснали с 1,2 на сто.

Цените на хранителните продукти са нараснали с 18 на сто за периода януари 2006 – януари 2007 година. Свинското месо е поскъпнало с 59 на сто, олиото – с 37 на сто, а зеленчуците – с 14 на сто. Нехранителните продукти са повишили цената си с 1,5 на сто.

Въпреки високата стойност на инфлацията, която би следвало да доведе до ново повишение на лихвите в Китай, анализаторите не са единодушни относно предприемането на подобна стъпка. Основната причина за това е, че едновременно с понижаването на лихвите в САЩ, увеличаването им в Китай би довело до нежелан паричен поток в азиатската икономика заради по-високата атарактивност и доходност на активите в местна валута.

Това може да доведе до опит на властите да се борят с инфлацията по други начини и да оставят лихвения процент без промяна. Такъв ход би се отразил позитивно на производството и износа на Китай, но би довел след себе си нов ръст на излишъка и увеличаване на паричното предлагане. За момента като най-вероятнa мярка може да се определи въвеждането на ценови контрол за някои продуктови групи, добавя Bloomberg.

След данните за инфлацията китайската валута поскъпна незначително спрямо долара, като повиши курса си от 7,1544 до 7,1538 USD/CNY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още