IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи търговски дефицит в еврозоната от 16 месеца

През декември е отбелязано изненадващо превишение на вноса над износа в размер на над 2 млрд. евро

14:15 | 15.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Първи търговски дефицит в еврозоната от 16 месеца
Данните за търговския баланс на еврозоната, които бяха публикувани от Евростат днес показват, че през декември е бил регистриран дефицит за пръв път от август 2006 година насам. Коригираната със сезонните колебания стойност на показателя възлиза на 2,1 млрд. евро, което е далеч от отчетения през ноември излишък от 2 млрд. евро. Това беше изненадващо с оглед предварителните прогнози за излишък в размер на 0,5 млрд. евро.

Износът от еврозоната се е свил с 2,5 на сто на месечна база до 124,1 млрд. евро, като същевременно с това вносът е нараснал с 0,7 на сто до 126,2 млрд. евро.

По-подробните данни за статистиката ще бъдат публикувани следващия месец.

Днес бяха оповестени подробни данни за периода януари-ноември 2007 г. Те показват, че износът от еврозоната за Великобритания е нараснал с 6 на сто спрямо съпоставимия период година по-рано, експортът към Русия и Полша се е увеличил с по 22 на сто, а за Китай – с 12 на сто. Същевременно обаче се наблюдава свиване на доставките за САЩ. Анализаторите отдават това на високите стойности на единната валута и силното й поскъпване спрямо долара през миналата година.

Основна причина за увеличението на износа са високите цени на суровините, които се внасят в еврозоната, което кара мнозина да очакват запазване на дефицита и през следващите месеци.

Днес еврото напредна спрямо долара, като от 1,4643 EUR/USD в 8:00 днес, единната валута поскъпна до 1,4676 EUR/USD в 14:00. Най-високата стойност на еврото до момента беше отбелязана в 13:15, когато кросът беше при 1,4696 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още