IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови сигнали за слабост в еврозоната, растежът на БВП се забавя

Икономиката е забавила ръста си наполовина спрямо предходното тримесечие, във Франция и Германия също се наблюдава забавяне

13:44 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови сигнали за слабост в еврозоната, растежът на БВП се забавя
Експанзията на европейската икономика през последното тримесечие на 2007 година е претърпяла забавяне, основната причина за което е кризата в САЩ, довела до спад в износа и поскъпването на храните и горивата, които са се отразили на потребителските разходи.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната през последните три месеца на 2007 година е нараснал с едва 0,4 на сто, което е забавяне наполовина спрямо отчетения за предходното тримесечие ръст от 0,8 на сто, показват данни на Евростат. На годишна база икономиката е нараснала с 2,3 на сто. Все пак отчетените резултати са по-добри от предварителните очаквания за повишение с 0,3 на сто на месечна и 2,2 на годишна база.

Негативни новини бяха оповестени и за двете най-големи икономики от еврозоната – Германия и Франция. Ръстът и на двете се забавя до 0,3 на сто през последното тримесечие на 2007, при отчетено повишение от 0,7 на сто за Германия и 0,8 на сто на Франция за предходния период.

Забавянето на ръста в Европа може да се задълбочи и през следващите месеци, като основна причина за подобно развитие на ситуацията е опасността от рецесия в САЩ. Тя доведе до силно понижение в курса на американската валута, което се отразява лошо на износителите от еврозоната. Според анализатори днешните данни дават основание на Европейската централна банка да запази лихвите непроменени през следващите месеци въпреки забавянето на икономиката, съобщава Bloomberg. Това се дължи основно на факта, че прогнозите предвиждаха по-голямо забавяне на растежа.

Новините оказаха подкрепа на единната валута, която поскъпна спрямо американския долар и отново премина над 1,46 долара за евро. В 9:00 днес кросът на двете валути беше при 1,4571 EUR/USD, a към 13:30 едно евро струва 1,4620 долара. Най-ниската стойност на зелените пари беше регистрирана в 10:55 при 1,4632 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още