IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония с изненадващ ръст, Nikkei се повиши най-силно от шест години

Увеличение на износа за азиатските държави и ръст на корпоративните инвестиции са основните причини за силното нарастване на БВП

09:10 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Япония с изненадващ ръст, Nikkei се повиши най-силно от шест години
Икономиката на Япония е отбелязала два пъти по-висок от очакванията ръст през последното тримесечие на миналата година в резултат на увеличения износ за азиатските държави. Това даде сила на очакванията, че ипотечната криза в САЩ може и да не повлече след себе си и японската икономика, тъй като за местните компании американският пазар е основна експортна дестинация.

Брутният вътрешен продукт на Япония за последните три месеца на 2007 година нараства с 3,7 на сто на годишна база, което е далеч повече от отчетения през предходното тримесечие ръст от 1,3 на сто и почти двойно повече от консенсусната прогноза на анализаторите за нарастване на икономиката с 1,7 на сто, показват данните на официалната статистика.

Спрямо третото тримесечие втората по големина икономика в света е нараснала с 0,9 на сто. За повишението главна роля е изиграл нетният износ (разликата между вноса и износа в страната), който е допринесъл с 0,4 процентни пункта за растежа. Износът е отбелязал ръст от 2,9 на сто спрямо третото тримесечие, най-вече заради увеличените доставки към азиатските държави.

Значителният ръст е бил повлиян още от капиталовите инвестиции, които за последните три месеца на 2007 година са се увеличили с 2,9 на сто. Това се дължи на високото търсене на японски продукти от Азия, Русия и Близкия Изток, което е стимулирало ръста на инвестициите. Анализаторите очакваха далеч по-ниско увеличение на този показател от 0,9 на сто.

Пазарите приеха изключително позитивно новините за състоянието на японската икономика, което беше съчетано и с положителните нагласи след вчерашния изненадващ ръст на продажбите на дребно в САЩ. Това доведе до най-голямото повишение за последните шест години на водещия японски индекс Nikkei 225 - с 4,3 на сто до 13 626,45 пункта.

Валутната търговия не беше повлияна така силно, като японската йена се задържа в тесни граници спрямо американския долар. Непосредствено преди публикуването на данните в 1:50 българско време кросът на двете валути беше при 108,21 USD/JPY, а към 9:00 американската валута напредва незначително до 108,33 USD/JPY.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още